Cikkek

Környezetszennyezés (2/3)

Környezetszennyezésről beszélünk, ha valamelyik környezeti elemet (levegő, víz vagy talaj)  rossz irányba változtatjuk. A mai világban már nem is vesszük észre, hogy már azzal is szennyezzük a környezetünket, ha mindenhova kocsival megyünk.

Vízszennyezés

Szennyezett víznek azt a vizet tekintjük, aminek az oldott anyagok mennyisége vagy fajtája ártalmas az emberek, állatok, növények vagy a környezet számára.

A tiszta víz drága és egyre fogyatkozó kincs. Sok országban nincs is csapadék (vagy csak nagyon minimális), ezért a vízkészletek gyakran elégtelenek. A szegényebb országokban a kutak és a folyók egyre nehezebben tudják ellátni az ott élőket. Ráadásul az elérhető vizek gyakran szennyezettek.  A szennyezett víz világszerte 1,2 milliárd ember egészségét károsítja, és az 5 évesnél fiatalabb gyermekek közül évente 15 milliónak a halálát okozza. Ázsiában a lakosság harmad része nem jut ivóvízhez.

Hogyan szennyezzük a vizeinket?

  • Különböző, mezőgazdaságban használatos szerek túlzott mértékű adagolása. Ebben az esetben főleg a talajvíz
    Olajszennyezés
    A tavalyi évben rendkívül sok gondot okozott a tengerek, avagy óceánokban található kőolajfúrókutak sérülései is!

    szennyeződik.

  • Az esővíz szennyeződhet különböző káros anyagok (nitrogén-oxidok, kéndioxid) levegőbe jutásával. Ezek az anyagok bekerülnek az esővízbe és csapadékként lehullnak, ezáltal bekerülnek a folyókba, tengerekbe, tavakba.
  • Biztos nem gondoltad, hogy a gyárak nemcsak a levegőt, hanem a vizet is szennyezik. Ezek legfőképp úgy rontják a víz minőségét, hogy a korábban felhasznált folyók vizébe a termékek gyártása során szennyező anyagokat juttatnak, és azokat megtisztítás nélkül juttatják vissza a folyókba, tavakba.
  • A víz szennyeződhet a háztartási hulladékok vízbe öntésével is.
  • Nagyon jelentős károkat okozhat az olajszennyezés. Általában megsérült hajókból kerül a vízbe kőolaj. A kőolaj a víz felszínén úszik, így elzárja a napfényt és gátolja a vízben élő állatok gázcseréjét.

Szennycsatorna lett a folyókból…

Az emberek ősidők óta szeretik a folyókba hajítani, önteni a hulladékot. Amíg kevés ember élt a Földön, addig ez nem jelentett nagy problémát, ugyanis ez a hulladék nyom nélkül lebomlott. De azóta a népesség több mint 7 milliárdosra növekedett, gyárak, különböző iparok szennyezését a vizek már nem bírják csak úgy lebontani. A vizek kezdenek egyre jobban elszennyeződni, fertőzővé és mérgezővé válni. A legtöbb európai folyóban már nem élnek halak, vagy a húsuk mérgezett.

Mit tehetsz TE, hogy kevésbé legyenek szennyezettek a vizeink?

    A tiszta víz kincs! 

  • Fölösleges dolgokat NE dobjál, öntsél vagy hajítsál a vízbe!
  • Csak annyi vizet használj, amennyire feltétlenül szükséged van! Például fogmosásnál ne folyasd végig a vizet, hanem egy poharat tölts tele és azt használd el! Fürdés helyett néha zuhanyozz!
  • Ha vannak növényeid és épp esik az eső, akkor tegyél ki egy vödröt olyan helyre, ahol bele esik az eső, és később ezt használd fel öntözésre!

 

 

Öntisztulás

Ez egy természetes folyamat, emberi beavatkozás nélkül. Ez a vízfolyásba kerülő szennyező anyagok csökkenését vagy eltűnését eredményezi. Fizikai, kémiai és biokémiai részfolyamatokból áll. (Milyen jó lenne, ha ez ilyen tökéletesen menne a mindennapjainkban is. 🙂 )

A következő hónapban a talajszennyezésről olvashatsz!

Tóvári Zsófi

 

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .