Ti írtátok

Karajesernyő – Nem vagyunk egyedül

   Egyik délután a kisvasutak.hu weboldalt olvasgatva bukkantam rá egy cikkre, mely szerint a közeljövőben a Lillafüredi   kisvasúton különvonatozás indul a kisvasút egy nem túl gyakran használatos mellékvonalára Ortástetőig. Szerettem volna elmenni, de sajnos elég messze lakom Miskolctól.

   Ebben az időben tervezgettük ismerőseinkkel, hogy egy miskolci barátunkat meglátogatjuk. Ez az utazás teljesen véletlenül a különvonat indulásának napjára lett megbeszélve. Így barátaimnak megemlítettem az ötletet, mi lenne, ha együtt elmennénk vonatozni. Végül is mindegyiküket érdekelte a kisvasút, így még az nap jelentkeztünk is az útra.

A különleges szerelvény
A különleges szerelvény

   Egy szép októberi reggelen indultunk el vonattal Pécelről Miskolc irányába. Kb. 2 órás utazás után leszálltunk a miskolci állomáson. A barátunk és szülei már ott vártak minket. Rögtön indultunk is a kisvasút Dorottya utcai állomására. Amikor megérkeztünk, már nagy tömegekben álltak az utazásra várók. A jegyek átvétele után a vonatra felszállva vártuk a várva várt indulást, mely hamarosan be is következett. Az első megállónk Majláth állomás volt, ahol megtekinthettük

A hibrid mozdony
A hibrid mozdony

az új hibrid Mk48-ast. Utunkat tovább folytatva lassan elérkeztünk Papírgyár állomásra. Ott tértünk rá a mahócai szárnyvonalra. Ahogy onnan a mellékvonal lejtett, egyre jobban tűnt el a fővonal. Az utat folytatva elhaladtunk a CHINOIN‎ Gyógyszergyár megállója előtt, majd továbbhaladva megálltunk a Csanyik-erdei iskolánál. Itt lehetőségünk nyílt egy rövidebb fényképezésre. Továbbindulván megérkeztünk Ortástetőre, az út végállomására. Ott elmondták a fontosabb tudnivalókat, többek között a vonat visszaindulását. Ekkor kezdődött el a gyalogos túrázás.

Csanyik-erdei iskola
Csanyik-erdei iskola
Néhol teljesen alámosta a víz a pályát
Néhol teljesen alámosta a víz a pályát

Elindultunk a vasút nyomvonalán tovább. Néhol teljesen alámosta a víz a pályát, így megértettük, hogy mért csak Ortástetőig jöttünk vonattal. Útközben néhol-néhol pihenőket tartottunk. Sétálva egészen a sziklabevágásig jutottunk el. A hasadék már elég omladozó állapotban volt. Ott egy kis időt eltöltve indultunk is vissza az Ortás rétre. Visszaérkezve az állomásra ösvények vezettek a rétre le. Megérkezve egy hatalmas tisztással találtuk szembe magunkat. Ott egy erdő széli helyet keresve letelepedtünk. Mindezek után gyűjtöttünk egy kis fát és szalonnát sütöttünk. Még egy kicsit sétáltunk is a hatalmas réten.

Egészen a sziklabevágásig jutottunk el.
Egészen a sziklabevágásig jutottunk el.

   Hamarosan eljött a visszaindulás ideje. Direkt hamarabb értünk oda, hogy legyen biztos ülőhelyünk. Még az állomáson az indulás előtt készítettünk néhány fényképet, majd felszálltunk a vonatra. Visszafelé a Papírgyár kivételével más helyen nem álltunk meg. Lassan döcögtünk a végállomás felé. Ismerősöm szülei vártak már ránk az állomáson. Még egy utolsó pillantást vetettem az állomásra, a többi ember is már hazafelé igyekezett.

Dorottya utca, végállomás
Dorottya utca, végállomás

   Ez az utazás felejthetetlen élmény volt számomra, és szerintem társaimnak is. Remélem, még lesz majd részem hasonló utazásokban más kisvasutakon is!

Molnár Levente

Molnár Levente

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.