Gyermekvasút Szakmai

Úttörővasúti ereklye érkezett Dunaújvárosból

Muki a gőzmozdony

Magyarországon az első gyermekvasút a Budai-hegységben épült, ahol azóta is 10-14 éves fiatalok látják el a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot. A fővárosi Úttörővasút 1948-as átadását követően hosszabb-rövidebb ideig több más helyszínen is üzemeltek gyermekek által működtetett vasutak, így a Börzsönyben, a Mátrában és Dunaújvárosban.

Dunaújvárosban (akkori nevén Sztálinvárosban) 1958. május 1-jén indult el a forgalom az ország második úttörővasútján, mintegy fél kilométeren. Ez év nyár végére már 1850 méter hosszú lett a 600 mm nyomtávolságú vonal, amely a Vidámparktól a Ságvári kilátóig tartott. A közlekedést két vontatójárművel oldották meg: a Muki becenevű szerkocsis gőzmozdonnyal és egy, a Hargita motorvonat formáit idéző szerkezettel.

Muki üzemben Fotó: http://iho.hu/hir/tizennyolc-ev-hirnev-140322
Muki üzemben
Fotó: http://iho.hu/hir/tizennyolc-ev-hirnev-140322

A 285,001 pályaszámú kisgőzös 1894-ben készült Berlinben az Orenstein&Koppel cég gyárában szertartályos járműként. Dolgozott Gyulán, Miskolcon, majd az Ózdi Kohászati Üzemeknél.  A sztálinvárosi üzembeállítás előtt a GANZ-MÁVAG és a Dunai Vasmű szakemberei építették át, szerkocsiját is ekkor kapta.

1962-ben a dunaújvárosi kisvasúton a nyomtávolságot 760 milliméterre bővítették. Ekkor került ide a budapesti úttörővasútról a Kis Piri motorkocsi (Bamot 802), a hegyközi vonalcsoportról a Szabolcs motorkocsi (Bamot 851) és egy szeghalmi C50-es mozdony (GV 3771). 1967-ben érkezett három aradi gyártású nyitott kocsi és a Kis Piri egyik mellékkocsija, melyek ugyancsak közlekedtek korábban a fővárosban.

KisPiri
KisPiri
Fotó: http://iho.hu/hir/tizennyolc-ev-hirnev-140322

A vasútüzemet 1976-ban bezárták, a motorkocsik a nyolcvanas években kiégtek, majd szétbontották őket.

A Muki gőzöst az 1962-es nyomtáv-bővítés után a helyi vidámparkban állították ki helyi készítésű kocsik társaságában. Itt évtizedek alatt csak minimális állagmegóvást kapott. 2014-ben Orosz Csaba tűzoltóparancsnok vezetésével kezdődött a jármű felújítása, melynek során sok alkatrészt kellett pótolni vagy újra legyártani. Dunaújváros városközpontjában, a Vasmű úton lévő parkban 2014. szeptember 2-án avatták fel a teljesen megújult kismozdonyt. A gyerekek nagy örömére nincsen körülvéve kerítéssel, pedig nemcsak ipari műemlék, hanem Dunaújváros történelmének egyik darabja is.

A 120 éves jármű újjávarázsolása példás összefogás eredménye, több szervezet együttműködésének köszönhető: Dunaújváros Önkormányzata; ISD Dunaferr; Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ; MÁV dunaújvárosi PFT szakasza; Dunaferr Szakközép- és Szakiskola; Dunaújvárosi SZC Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája; Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Muki a gőzmozdony
Muki a gőzmozdony

 

A felújítás során a szerkocsi eredeti, úttörővasutas címerrel díszített oldalfalait nem építették vissza, helyette a „Muki” felirat került a kiállított mozdonyra. A régi oldallemezeket 2015-ben a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája növendékei közösségi szolgálat keretében, Fekete Noémi tanárnő vezetésével újrafestették, így eredeti színeiben pompázik az úttörővasutas jelvény.

Muki a gőzmozdony
Muki a gőzmozdony

 

Az 1948-62-ig Budapesten, majd 1962-76-ig Dunaújvárosban közlekedő Kis Piri motorkocsiból mindössze az orrdísz maradt meg, melyet a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeumában őriznek. Most ugyanide kerül a Muki gőzös szerkocsijáról származó restaurált úttörővasutas jelvény is, emléket állítva a magyarországi gyermekvasutak egy korszakának.

A kiállításra szánt eredeti mozdony-részek ünnepélyes átadásra 2016. március 16-án került sor. Az önkormányzat részéről Gombos István alpolgármester köszöntötte a Gyermekvasút munkatársait. A felújításban részt vevő szervezetek képviselői büszkén mutatták be a megszépült Mukit kollégáinknak.

 

További képek a Képtárban

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .