Cikkek Klub Szakmai

Delta a FUTÁR központban

Bizonyára te is rendszeresen használod a budapesti tömegközlekedést – ha máskor nem, hát szolgálatba menet – de elgondolkoztál már azon, hogy mégis hogyan is irányítanak egy ekkora méretű hálózatot?

Tudtad, hogy egész Budapest teljes felszíni hálózatát egy épületből irányítják? Ez az épület a Szabó Ervin téren található diszpécserközpont, melynek mélyén sok-sok forgalomirányító dolgozik a mindennapokban, hogy egy hirtelen metrópótlást, vagy bármilyen más hirtelen eseményt megszervezzenek, illetve fenntartsák a menetrendszerinti közlekedést. Az ő feladatuk közé tartozik még a megállókban található sárga kijelzők kezelése, illetve bizonyos esetekben a hangos utastájékoztatás is.

A Budapesti Közlekedési Központ egyik legnagyobb fejlesztéseként 2014 őszére adta át a FUTÁR nevű rendszerét, melynek során több mint 2000 budapesti járművet (még hajókat is!) felszereltek egy GPS-s alapú szoftverrel, aminek hála, pontos információk jelenhetnek meg a megállókban lévő kijelzőkön, vagy akár a mobiltelefonunkon is.

Ennek a rendszernek a leglátványosabb elemébe nyerhetsz betekintést, ha a Delta klubbal tartasz március 2-án, pénteken16:00-kor fogunk találkozni, a Kálvin téren, a 9-es busz Óbuda irányú megállójánál. Az elbúcsúzásra 17:30-kor fog sor kerülni, ugyanott.

A program a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötött, melyet ezen a linken tehetsz meg:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeDdzpur50AlpXC15DWOie0U-4QSP1ZWGrJ2E-carGxqPchjA/viewform

Jancsurák Bence

Pajtás: 48. tanfolyam, VII.csoport
iFi: 60-61. tanfolyam, XV.csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .