Érdekesség Friss Hírek Tudtad-e

A legelső számítógépes “bug”

1947-et írunk a Harvard egyetem diákjai éppen szorgoskodnak a szobaméretű számítógépük körül. A szerkezet egyszer csak folyamatos hibaüzenetet küldött…amit találtak az örökké bekerült a számítógépek és az informatika történetébe.

 Mint tudjuk bug a számítógépes programhiba elterjedt elnevezése. Előfordulásakor a számítógépes szoftver hibás eredményt ad, vagy a tervezettől eltérően viselkedik.

Napjainkban igen gyakran használjuk a kifejezést, hiszen okos eszközeink gyakran “bugolnak be”. Viszont azt vajon tudod, hogy honnan jött ez a kifejezés?

Természetesen ennek is van egy roppant érdekes története. Az első számítógépes “bug”-ot Grace Hopper egyetemi hallgató jelentette (kép). Ebben az esetben viszont a meghibásodást egy molylepke okozta. A dologban a legérdekesebb, hogy a “bug” szó jelentése magyarul a bogár szóhoz áll a legközelebb, így egy valódi “bug” tette tönkre a rendszert. Miután társai jelezték neki Grace pontosan megörökítette az esetet.

Mark II-es régi számítógép forrás: Flickr

Szerencsére a probléma orvoslásához nem volt szükség semmilyen beavatkozásra a programsorban, csupán a pórul járt élőlényt kellett a gépből eltávolítani. 😀

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..