Egyéb Érdekesség Friss Tudtad-e

Afrika csodája és Győr fürdőjének egyik eleme

A Viktória Vízesés Afrikában Zambia és Zimbabwe határán található a Zambézi folyó vízzuhatagaként.

Ez a vízesés a Világ legszélesebb vízesése, ami nem is csoda hiszen a víz 1708 méteres partszakaszról zúdul alá a mélybe. Ami majdnem ötször olyan széles, mint a Lánchídnál a Duna.  Magassága 61 és 108 méter között van. (Ami egy 20-30 emeletes háznak felel meg.)

Mára már számos listán szerepel, köztük a Világ hét természeti csodájának és az UNESCO Világörökségének listáján is. A Világörökség részévé 1989-ben nyilvánították és azóta is a védelmük alatt áll.

A vízesést 1855 november 17-én fedezték fel. Ugyanis ekkor pillantotta meg a híres skót felfedező és misszionárius David Livingstone. David épp az első misszionáriusi útját járta Dél Afrikában, amikor a Kalahári – sivatagon átvágva elérte a Zambézi folyót, majd megpillantotta az óriási vízzuhatagot. A vízesést az akkori brit királynőről, Viktóriáról nevezte el.

A vízzuhatag nem csak David Livingstone-nak tetszett, hanem a győri Rába Quelle fürdő tervezőit is megihlette. Ugyanis egy külön medencét szántak egy óriási mesterséges vízesésnek, ami pár percen keresztül zuhan alá a magasból. A vízesést Viktória vízesésnek nevezték el, ezt egy kis tábla is mutatja a vízesés tetején. Az ide látogatók nagyon szeretik ezt a medencét a látványos elemnek köszönhetően.

De ma már nem csak a győri vízesésben szoktak fürdeni az emberek, hanem az eredeti vízesésre is felmerészkednek. A száraz hónapokban (májustól – októberig) a turisták (helyi segítséggel) felmásznak a zambiai oldalon a szárazságban kialakuló víz vájta medencékhez és egy – egy kép erejéig még a vízesés pereméig is képesek elmenni. Az egyik ilyen medence amibe akár még úszhatnak is a kalandvágyó turisták az „ördög – úszómedencéje”.

Ha érdekel, hogy hogy néz ki az „Ördög  – úszómedencéje” vagy akár csak kedvet kaptál arra, hogy megnézd milyen a magasból  a kilátás, akkor neked nem kell egészen Afrikáig utazni, hiszen a turisták rengeteg ezzel kapcsolatos fotót és videót tesznek közzé. Illetve te is ellátogathatsz a győri fürdőbe és megmártózhatsz az ottani „Viktória – vízesésben”, hiszen Győr sokkal közelebb van, mint Afrika.

Radó Anna Dóra

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..