Hírek Kultúra

’M’, Mint Méta

Biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer Te is métáztál már, mint ahogy abban is, hogy tetszett a játék. De tudod-e egyáltalán, honnan, miből ered a labdajáték? Ismered, de mégsem?

Nos, először is a méta szó latin eredetű, jelentése ’célpont’. A játék közeli rokonai a baseball, a krikett és a softball. Mára már rengeteg formája létezik, ezekből egyet képez a Gyermekvasúton kialakult változat. (Ezen kívül van körméta, futóméta, longaméta, várméta, stb.) Maga a méta labdajáték magyar eredetű. Ezt bizonyítja Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön és Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című ifjúsági regényekben többször tett említés arra, hogy a történetekben szereplő fiúk sokszor métáztak. („Ma nem volt kedve senkinek sem a métázáshoz. A labda csendesen pihent Richter zsebébe” – Molnár Ferenc.)

Részlet a Pál utcai fiúk métájából
Részlet a Pál utcai fiúk métájából

A legelterjedtebb változat az ún. várméta. Az általunk ismert métától ez annyiban tér el, hogy 7 „várpontból” áll, amelyek egy kört alkotnak; egyszerű kislabdával; az ütője lapos. Míg a „vasutas méta” 5 pontból áll, teniszlabdával és baseballütővel játsszuk. Pontosabban annak is egy kisebb változatával, ugyanis azok az ütők, amikkel mi játszunk, 80 cm környékén vannak, míg egy szabályos baseballütő 106 cm.

A játék már II. Lajos magyar király uralkodása idejében, a 16. században is ismert és igencsak kedvelt játék volt a lovagok körében, bár akkoriban inkább az erő és a gyorsaság voltak a játék alapja, a mai fiatalság lényegesen jobban élvezni tudja ezt a játékot. Mindemellett a 18. században megjelent Canuti Leem norvég pap a lappokról szóló jegyzeteiben, kutatásaiban említést tesz a népcsoport játékairól. Ebből kiderül, hogy a célba dobás, a rúdugrás, a birkózás, a kötélhúzás és az akkoriban a már említett longaméta néven ismert labdajáték is a lappok kedvelt játékai közé tartozott.

Aki tud baseballozni, az tudhatja, hogy a mi métánk nem sokban tér el a hivatalos baseballjáték szabályaitól. A baseball fontosabb szabályai, hogy a pályán mindössze 4 ház van, ezekből a kezdőpontból (ütőkörből) ütnek, és ugyanoda kell visszaérniük. A játékban az elütött labdát nem egy pontba kell visszajuttatni (mint ahogy azt mi megszokhattuk), hanem az egyik pontból a másikba futó játékost kell eltalálniuk, „érintkeztetniük” a labdával. A baseball labda közel 16 dkg, belseje parafából van, köré fonalat tekernek, a legkülső rétege két összevarrt, fehér bőrdarab.

Baseballpálya (a fehér négyzetek a házak)
Baseballpálya (a fehér négyzetek a házak)
egy baseballütő-, és labda
egy baseballütő-, és labda

A mi métajátékunk szabályait bizonyára a legtöbb vasutas gyerek ismeri. Röviden: 5 pontból áll a pálya ’M’ alakban, az első és az utolsó pont (métapont) között történik a labda elütése. A labdát a védekező (elkapó) csapatnak minél hamarabb kell a métaponthoz juttatnia, ahol az ott álló játékos, amint elért hozzá a labda, azt hozzáérinti a métaponthoz és elkiáltja a „MÉTA!” szót. A nem ponton lévő támadó (futó) játékosok ekkor kiestek. Egy játék a baseballnál meghatározott számú ütésekből, míg a métánál meghatározott ideig (általában 10-15 perc) tart.

Mint azt Te is tapasztalhattad, amikor csak tudunk, métázunk. Nem hiába visz a csoportok apraja-nagyja a túrákra ütőt és labdát, hiszen mindamellett, hogy remek elfoglaltság, edzeni kell a csoportot a minden tavasszal rendezésre kerülő Métaselejtezőre. Ne habozzatok hát, fogjatok ütőt, labdát, és irány a szabad! Jó szórakozást!

Torma Bori

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .