Cikkek Ti írtátok

Selfiemánia

Biztosan Te is hallottál már a lassan egy éve tartó, mégis még mindig aktuális őrületről, a selfie-ről (ejtsd: szelfi). Sőt, továbbmegyek: lehet, hogy Te is kísérleteztél már egy-egy ilyen elkészítésével. Na de mit is jelent pontosan a selfie szó? Honnan van? Mire való? Milyen körben elterjedt? Ezekre a kérdésekre a következő cikkben választ kapsz! Íme!

„Gyere Géza, lőjünk egy selfie-t!” vagy „Hé, Pista, tetszik az új profilképed, selfie?” – amikor e mondatokat egy „selfie-szűz” meghallja, bizonyára értetlenül néz társaira. Ez persze jogos, hiszen aki még nincs felvilágosítva a témával kapcsolatban, honnan is tudhatná, miről van szó?

Tehát, mi is az a selfie?

A selfie – szleng kifejezés – az angol myself szóból származó új trendszó (magyarra lefordítva: önfotó). Ebből következik, hogy a kép készítéséhez tökéletesen elég, ha egyedül vagyunk, hisz fogjuk a tabletet, telefont, okostelefont, még okosabb telefont, esetleg  fényképezőgépet, lövünk egy képet magunkról (előlapi kamerával vagy hátsóval a tükörben/ hátsó kamerát magunk felé fordítva),  és már kész is van.

Tehát összegezzük, milyen eszközök szükségesek az önfotó készítéséhez:

  • saját magad
  • elektronikai eszköz (ez lehet bármilyen telefon, esetleg tablet)
  • gombnyomási tudás
  • és szép nagy mosooooly!

Ezt a rövid kis technikai leírást követően te is végy elő valami elektronikai eszközt, és próbáld ki a selfie-készítést! Katt. Már meg is vagy.

Mire való?

Tegyük fel, magányra vágysz, egyedül sétálgatsz, és egy olyan környékre tévedsz, ahol feltétlenül szükséges csinálnod egy képet magadról, hisz a környezet megfelelő hozzá, a táj gyönyörű, és Te is viszonylag fénykép-kompatibilis vagy. És akkor ilyenkor kanyarodunk vissza az első ponthoz, mégpedig, hogy előcsapod a telefonodat vagy bármilyen varázskütyüdet, és a leírtak alapján elkészítesz magadról egy selfie-t. Ez rendkívül hasznos, hiszen egyedül vagy, de így is meg tudod örökíteni a pillanatot.

Kikből áll a selfie-társadalom manapság?

Igazából az önfotó elkészítése nem korhoz kötött, 0-120 éves korig mindenki elsajátíthatja, viszont mégis van ennek a trendnek is egy korosztály képviselője. Na tippelj! Igen, valóban, a mi korosztályunk, a kamaszok, a kisebb gyerekek, sőt a 20 és 30 év közöttiek is lőnek magukról egy-két képet időnként. Persze senkinek sincs megtiltva, de a statisztika (a teljesen megbízható Wikipédia szerint) a fiatalok körében mutatja elterjedtnek.

Ha pedig az írásos formátum még mindig nem elég ahhoz, hogy felkeltsem az érdeklődésedet, jó hírem van számodra, ugyanis a selfie-ről dal is született:

Nos, remélem, eme rövid cikkem meghozta a kedved a selfie-készítéshez, valamint ha eddig „selfie-szűz” voltál, most már érteni fogod barátaid mai trendjét, hiszen manapság sok-sok ember sajátítja el ezt a rendkívül egyszerű eljárást, így már Te is csatlakozhatsz népes táborukhoz! És ne feledd:

But first, let me take a selfie!

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .