Gyermekvasút Szakmai

Megújul a hűvösvölgyi biztber

Július a Gyermekvasúton

Július elején elkezdődött a vonal végpontján található mechanikus biztosítóberendezés felújítása. A munkák nagy része alatt a biztosítóberendezés és a jelzők, reteszek közötti kapcsolatot kiiktatták, hogy lehetőség nyíljon az alkatrészek felújítására. A főjelzőkről lekerültek a jelzőkarok és a Gyermekvasút fűtőházának műhelyében varázsolták őket újjá. A bejárati jelzőre a Megállj-jelzés adása céljából egy, a Gyermekvasútra nem jellemző, fényvisszaverő színezéssel ellátott jelzőkart tettek ideiglenesen. A behaladó vonatok részére itt a gyermekvasutasok adhatták a Szabad az elhaladás-jelzést. A 2-es váltóra ideiglenesen váltózárat szereltek fel.

A berendezés 8 napig volt kiiktatva, ezalatt az idő alatt megtisztították az emeltyűket és megújultak a vonóvezeték-hálózat elhasználódott elemei is. Olyan helyeken is végeztek munkákat, ahol a berendezés folyamatos működtetése mellett nem lehetett volna felújítást végezni.

A berendezés július 13-ától ismét üzemel. A rekonstrukció egyik leglátványosabb része, a jelzők festése még nem készült el teljesen, hiszen a különböző rétegek és színek festésének ideje között meg kell várni, hogy azok megszáradjanak.

Néhány adat, miből mennyit használtak fel a munkákhoz:

  • 60 méter blokklánc
  • 60 méter vonóvezeték
  • 40 darab C-kapocs (a vonóvezeték és a blokklánc összekötésére szolgál)
  • 10 liter festék

Több helyen kellett betonozni, illetve a vonóvezeték-hálózat sok pontján olajjal kenték az alkatrészeket.
A hűvösvölgyi biztosítóberendezés felújítása kétségkívül már rég váratott magára, a fenti műszaki háttéren kívül mindenképp emeljük ki, hogy mindez sok-sok ember apró és nagyobb munkájával jöhetett csak létre. A Gyermekvasút biztber.-es karbantartó csapatán kívül a Fűtőház munkatársai, a szegedi és a délis nagyvasúti biztber.-es szakemberek mind kivették részüket a feladatokból.
Köszönjük nekik az áldozatos munkát!

Fotók: Jablonkay Gábor, Szente Dávid és Váczi Viktor

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .