Csereút Gyermekvasút Programok Szakmai Vasúton

Ha nyár akkor Balaton! Ha Balaton akkor Fenyves!

Most már harmadik éve, idén is lesz lehetőség vendégszolgálat ellátására a Balatonfenyvesi kisvasúton. 2021 nyara volt az első főszezon, amikor minden hét péntekén gyermekvasutasok érkeztek a 101. számú Őrházba megszállni, hogy a két hétvégi napon ők lássák el a szolgálatot a Balatonfenyvesi kisvasúton.

2023 nyarán is, júliustól kezdve minden hétvégén két csoport 5 fős delegációja látogat el Balatonfenyvesre. Minden turnus péntek napközben indul le Budapestről, hogy szombaton és vasárnap már kora délelőtt be tudjanak állni szolgálni. Hétfői nap egy rövid fürdőzést követően délután érkezik vissza a csapat Budapestre.

Idén az alábbi beosztás szerint történik a vendég szolgálat:

Csoportszám Kezdet Vége Turnus betűjele
I. csoport augusztus 4. augusztus 7. F
II. csoport augusztus 18. augusztus 21. H
III. csoport augusztus 11. augusztus 14. G
IV. csoport július 7. július 10. B
V. csoport július 14. július 17. C
VI. csoport augusztus 18. augusztus 21. H
VII. csoport június 30. július 3. A
VIII. csoport július 7. július 10. B
IX. csoport július 28. július 31. E
X. csoport július 21. július 24. D
XI. csoport június 30. július 3. A
XII. csoport augusztus 11. augusztus 14. G
XIII. csoport július 14. július 17. C
XIV. csoport július 28. július 31. E
XV. csoport július 21. július 24. D

A résztvevők számára a vendégszolgálat ingyenes, melynek díját a Gyermekvasutas Alapítvány illetve a MÁV vállalja át. Ahogy a csereutaknál is, a közel 700 gyermekvasutasból, csak csoportonként 5 fő tud részt venni a vendégszolgálatokon. Így, mint minden évben, most is túljelentkezésre lehet számítani. Ezért a tényleges jelentkezőket a különböző szempontok szerint választjuk ki, a következők szerint: életkor, magatartás, szolgálatok száma, szakmai tudás, szakmai versenyen való részvétel, közösségi életben való aktivitás.

Fontos viszont, hogy ahogy a Gyermekvasúton is, úgy Balatonfenyvesi kisvasút speciális ismereteit is el kell sajátítani a vasutas szakma alapjain felül. Ezért az utazóknak kötelező jelleggel részt kell venniük egy továbbképzésen, ahol a Balatonfenyvesi kisvasút speciális ismereteivel ismerkedhetnek meg, és tehetnek vizsgát.

A továbbképzés várható időpontjai és helyszíne:

  • 2023. június 29. (csütörtök) 15:00-18:30 Gyermekvasutas Otthon, VAGY
  • 2023. július 10. (hétfő) 15:00-18:30 Gyermekvasutas Otthon

Vendég szolgálaton csak az vehet részt, aki az idei évben az utazás előtt részt vesz továbbképzésen. A továbbképzésen az éppen táborozó gyerekek is részt tudnak venni (az aznapi tábori programról viszont így lemaradnak).

A vendégszolgálatra való jelentkezés központilag történik az alábbi jelentkezési felületen.
A jelentkezési határidő: 2023. június 23. (péntek) 19:00!

A szemfülesek észre vehették, hogy az F. turnusban (augusztus 4-7.) csak egy csoport vesz részt. Ez amiatt van, mivel a 2023-as Szakmai Döntő 4-8. helyezettjei csatlakoznak az I. csoport résztvevőihez. A továbbképzés számukra is kötelező.

A fenyő avatók…