Érdekesség Hírek Technika és tudomány

Ahol a kisvasút és az árvíz találkozik: Gemenc

Az elmúlt héten és még a napokban is nagy figyelem esik a Duna áradására országszerte. A fővárosban szombaton tetőzött a folyó vízállása, és a héten folyamatosan nyitják meg a lezárt területeket, és áll helyre az alap, menetrendszerinti közlekedés a BKK járatain. Azt hiszem hálát adhatunk ilyen szempontból, hogy a Gyermekvasutat a Budai-hegységben építették végül, és nem a Margitszigeten. Az országban akadnak vasútvonalak, amelyek meglehetősen ki vannak téve az áradás veszélyeinek, de még kisvasutak sem maradnak ki a Gemenci Erdei Vasút révén.

A kisvasút az árhullámok „hagyományos” időszakaiban is alámerül a megáradt Dunában, mivel a Gemenc egy ártéri erdő, ahol tavasszal vagy nyár elején a folyó kilépve medréből, a víz keresztül folyik magán az erdőn. Egy ilyen különleges helyen találjuk a gemenci kisvasutat, amelynél az ár miatt szeptember 18-tól szünetel a vonatközlekedés.

Természetesen az áradások előtt is a védekezés mindig a fő szerep, így most is elvégezték Lassi állomás megerősítését. Szeptember 18-án az erdészet kollégái kiürítették a kiállításnak helyet adó épületeket. Védelembe helyezték és elszállították a kiállítási tárgyakat és homokzsákokkal biztosították a bejáratokat. Mindemellett a vasúti ágyazat védelmét is megoldották, dróthálóval erősítették meg a kőzúzalékot. A víz áradásoknál el tudja lepni az állomás egy részét, akár a síneken is átbukhat.

Ha fel is oldják az erdőlátogatási tilalmat, a kisvasúton a személyszállítás nem tud megindulni rögtön, mivel különböző biztonsági ellenőrzéseket kell elvégezni, miután felszáradt a pálya; az ideiglenes védműveket fel kell szedni, esetleges helyreállításokat kell eszközölni. Bízunk benne, hogy a kisvasút megússza komolyabb károk nélkül a mostani időszakot. Az előzetes tervek szerint nem kell sok idő, és a Kisvasútbarát klubunkkal is ellátogatunk a Gemencbe (remélhetőleg) kisvasutazni 2024. október 20-án.

Az erdészetnek talán sosem a kisvasút védelme jelenti a legnagyobb feladatot, hanem az erdő állatvilágának megvédése. Hiszen nekik nem csak az otthonukat lepi el víz, hanem az életterüket, ahol a táplálékukat is szerzik. Mi, laikusok azzal tudunk segíteni nekik, ha nem zavarjuk jelenlétünkkel őket; az utakon pedig a megszokottnál is körültekintőbben közlekedünk.

Fotók: Baricz Árpád (Ökoturisztikai Központ Gemenc – Facebook)

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. és V. csoport
Ifiképzés

1 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Amúgy amikor mentem a XII. csoporttal Visegrádra (én pont a XII. csoportba járok), akkor a buszból én is láttam árvízvédelmi készültséget. Sőt, voltak olyan házak is, amelyeknek a kertjeit elárasztotta a Duna. Durva látvány volt!!