Érdekesség Gyermekvasút Programok

Maradj Talpon! – Kell bemutatás?

A műsor, melyen a saját vetélkedőnk is alapul (egy-két változtatással), egy izraeli játék hazai változata. A show itthon hatalmas rajongó táborral rendelkezett, mert hozott valami újat a vetélkedőkbe, valami ismeretlent (igen itt a lepottyanásról van szó). Viszont világszerte kapott hideget és meleget is egyaránt.

Mivel kezdődött minden?

2010. december 20-án egy új fajta izraeli TV show látta meg a napvilágot, amit egyre többen kezdtek el nézni. Ennek sikerei alapján el kezdték adni az USA-ban is ”Who’s Still Standing?” néven már 2011. decemberében. Meglepő módon az első évad után leállították, így csak 9 epizód ment le adásban a 4. legnagyobb országban.

Kárpát-medencei sikerek

Gundel-Takács Gábor a műsorvezető 2017-ig

Magyarországon egy éven belül (az izraeli induláshoz képest) 2011. október 3-tól egészen 2017. március 10-ig Gundel Takács Gábor vezette a műsort (egy év rövid megszakítással 2014 és 2015 között), majd Héder Barna vette át a helyét és végül 2017. június 16-ig látható volt a tévében.

Miből is áll a játék?

(Még mielőtt elkezdeném felvázolni a menetét a játéknak, előtt tisztázni kell egyet s mást. A középen álló játékost versenyzőnek, a körben levőket kihívónak neveztem el.)

A 25 millió forint nyereményért küzdő versenyző a középső csapóajtón állva küzd meg az őt körül vevő 10 kihívóval. A műsorvezető egy pár bemelegítő kérdésekkel bombázza a versenyzőt, hogy megismerje történetét és hátterét. Mikor elkezdődik a játék a versenyző és egy kihívó egymással szembe fordul és az izgalom fokozódik (míg kiderül, hogy mennyire könnyű vagy bonyolult a kérdés). A kérdésekre segítségül megadják a válasznak megfelelő helyet, valalmint egy két betűt eleve láthatnak a játékosok ezzel is könnyítve dolgukat (ha nem is sokkal). Először a kihívónak kell helyesen válaszolnia, majd felváltva. Ha valaki elrontja, akkor megremeg a föld a lába alatt és elnyeli a pokol tüze titokzatos luk.

A stúdió a játék elején, itt még mindenki megvan

Ha a versenyző nyer, a kihívó elindul lefele (méghozzá jó gyorsan) és hozzáadja az előtte levő táblán megjelenő összeget az addigi vagyonához. Ha esetleg a versenyzőt ejtik ki, akkor a kihívó a tábláján levő pénzt viheti haza. Két passzolási lehetősége van a versenyzőnek. Passzolás esetén a kihívó játékosnak ettől függetlenül meg kell válaszolnia a kérdését. Öt legyűrt ellenfelet követően haza lehetett vinni az addig nyert összeg felét. Ha mind a 10 elenfelét legyőzi a versenyző, akkor 25 millió forinttal távozhat a stúdióból.

„Valószínűleg az összes országban megegyezik a játék”

Már megszokhattátok, hogy ahány ház annyi házszám szokás, vagyis nehezen találni két teljesen ugyanolyan Maradj Talpont! (a ténytől eltekintve, hogy a cím magyar nyelven van). Felsorolok nektek párat:

  • USA: Az egy évad alatt is sokat változott a menete a shownak (2 helyett 3 passz, már 3 legyőzött kihívó után haza lehetett vinni a nyereményt)
  • Kína: Igazán izgalmas variációkat használnak:
    • ’’Cserét kérünk’’ – ha a kihívó legyőzi a versenyzőt, ő lesz a következő versenyző
    • Csak egy maradhat – Párban küzd meg egymással a 10 kezdő játékos és a győztesek tovább jutnak, majd onnan az utolsó elviheti a fődíjat.
    • Fej fej mellett – Négy csapatos játék esetén az USA-ba való utazás volt a tét, melyben minden egyess ellenfél tagot le kellett győzni, hogy megnyerhessék a játékot.
  • Olaszország: A csizma országában a versenyzőnek felváltva kell választania nőt és férfit egyaránt a kihívók közül és 30 másodperce van választ adnia.
    • ’’Életerős’’ – Ha passzol a versenyző és a kihívó helyesen válaszol, akkor kap egy plusz ’’életet’’ (a kihívó). Minden passz utáni kérdés megfejtését követően növeli eggyel az ’’életét’’ (maximum háromra).
    • Utolsó esély – Ha a versenyzőnek nem sikerült legyőznie a kihívókat a műsor idő alatt, akkor a következő és egyben végső kihívóval fog megküzdeni. Ha a versenyzőnek nem sikerül időben megoldania a talányt, a kihívó átveszi a helyét és a főnyereményért játszhat.
    • Pompás hetes – A versenyző játékosnak 7 kérdésre kell helyes választ adni, mindössze 2 perc alatt (!) a főnyreményért cserébe.
    • Tíz lépés – A pompás hetes kibővítése 10 talányra 7-ről

Az a bizonyos zuhanás

Sajnos én sem tapasztaltam magát az esést, de azért elmondok róla egyet s mást. Először is a játékosoknak fizikailag is meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, hogy szerepelhessenek. Például biztos rájöttetek már magatoktól, hogy ízületi fájdalmakkal rendelkezők és terhes nők sem vehetnek részt a játékban. Ezeken felül még nyilatkozni is kell arról, hogy az esés közbeni balesetek miatt csak a játékos lehet a felelős.

De miért nem tudjuk hogyan esnek le?

A válasz: kártérítés. Ugyanis ezt kell fizetnie minden olyan résztvevőnek, aki kikotyogja, hogy mi történik velük miután leesnek és eltűnnek a szemünk elől. Ezzel megtartva a show maga kis titkát és rögzítve a kíváncsi nézőket a TV képernyők elé.

És a legfontosabb kérdés: Mikor láthatunk már bakikat a műsorból?

Vajon mi lehet a megfejtés?

Rengeteg videó kering az interneten ezzel kapcsolatban, mind magyar mind külföldi egyaránt. Például ott van I. Tarzan uralkodónk, amit nem is olyan régen tudhattunk meg. Persze nem szabad elfelejteni, néha nem elég a helyes válasz bemondása, megismerhettünk egy régen elfeledett magyar nevet, azért láthattuk azt is, ahogy az első magyar nő -Szalai Annamária- elnyeri a 25 millió forintot.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .