Cikkek Érdekesség Gyermekvasút Programok

64.000 dolláros kérdés – az első óriás

A „Maradj Sínen!” vasút szakmai vetélkedő közeledtével úgy gondoltuk bemutatunk egy-két TV show eredetét. Hogyan jött létre, mi változott az évek során és néhány fontosabb adat róluk.

Belegondoltál már hol kezdődött minden? Mikor indították útjára az elsőt?

Első tévés játékunk az amerikai „64.000$-os Kérdés” („The 64.000$ Question”), ami meghozta a sikert ezeknek a fajta műsoroknak. A legelső adást a tévék nagymértékű elterjedésének időszakában (a TV arany korában) 1955. június 7-én adták le a CBS-TV csatornán. Viszont, hogy ide eljussanak Louis G. Cowan-nak (a játék alkotójának) sok embert kellett meglátogatnia. Nagyon nehezen sikerült szponzort találni a játékához. Elsőként egy kozmetikum óriás vezető, a lengyel-amerikai Helena Rubenstein-hez fordult, de ő ezt elutasította. Az indok pedig, hogy a névhez mérten nem volt saját tévés felszerelésük stábnak és Helena nem is tudta akkor tájt, mennyi pénz van a reklámokban.

Végül Charles Revon-nál (a Revon Inc. cég fejénél) találtak meghallgatásra Cowan imái. Charles látta, hogy egy valóságshow támogatásával is mekkorát lehet keresni (nemhogy egy vetélkedővel), de még így is csak 13 hétre írta alá a szerződést. Ráadásul úgy, hogy ha kedve tartja, a teljes pénzt megvonhatja. A műsorból 4 évad ment le, mielőtt abbamaradt a sugárzása.

Miből merítették az ötletet?

Csak úgy kipattant valaki fejéből? Nem teljesen ez a történet mivel a kvíz egy korábbi rádiós változaton alapul, melyben a betelefonálónak kérdéseket kellett megválaszolnia az általa választott kategóriából. Minden kérdés után a nyereményt elvihette vagy mehetett a következő (nehezebb) kérdésre dupla pénzért. Az unalom elkerülése végett egy színészt vetettek be műsorvezetőként.

És a lényeg, mi a játék menete?

A játék kezdetén kiválasztott kategóriában kellett válaszolnia a versenyzőnek az összes kérdésre. A kérdések 64$-ról kezdődtek, majd növekedve (128$, 256$, 512$, 1000$, 2000$, 4000$, 8000$, 16.000$, 32.000$) jutottak el 64.000$-ig. Elsőként az 512 dolláros kérdésnél lehetett kiszállni (az alatt rontott kérdés után pénz nélkül tértek haza). Ha 1000$ és 4000$ szintű kérdésnél buktak el, akkor 512$-t kaptak. 4000$ feletti kérdés elrontása után egy új Cadillac-et kaptak ajándékba. A 8000$-os szinttől felfele egy elkülönítő fülkébe kerültek, ahol csak a játékvezető hangját hallották.

Az eredeti logó
Az eredeti logó

Érdekességek

Az első nyertes, aki a 64.000$-t haza vihette Richard S. McCutchen tengerészgyalogos volt még 1955-ben, főzés témában. Richard azonnal celeb lett, akit az emberek autogramért állítottak meg az utcán.

1955-56-os szezonban a legnépszerűbb műsor volt, az 56-57-es évben éppen lecsúszva a dobogóról a 4. helyet érte el, míg az 57-58-ben csak 20. lett ezzel.

Sajnos 3 évvel az indítása után a „nagy amerikai kvíz játék botrány” -ba keveredve, 1958. november 9-én állították le.

Ezzel véget ért a pályafutása, de a későbbi években tapasztalhattuk, hogy rengeteg újabb játék merít a felépítéséből, ezzel örökítve az első népszerű TV-s vetélkedőt.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .