HakunamaTata Méta Programok Árak Térkép
Friss Tudtad-e

Óraátállítás vasárnap hajnalban

Bizonyára te is tudod, hogy minden évben kétszer átállítjuk az órákat. Nos, ez idén sincs másként, szombatról vasárnapra virradóra kell hajnali kettőről három órára állítani készülékeinket. A legtöbb digitális kütyü magától átáll, azonban mindenképpen érdemes még egyszer ellenőrizni, hogy ez tényleg megtörtént-e – ha másért nem is, hát azért, mert vasárnap is van szolgálat, ahová már az új idő szerint kell 6:30-ra érkeznetek. De mire is jó ez pontosan (amellett, hogy szombat éjjel egy órával kevesebbet alhatunk)?

Európában március utolsó vasárnapja az úgynevezett nyári időszámítás kezdete. Ilyenkor a helyi időt egy órával előbbre állítják az adott időzónáéhoz képest. Magyarországi idő szerint ez mindig hajnali kettőkor történik. A szabályokat az Európai Unió véglegesítette 1996-ban.

Az alapötlet az volt, hogy ilyen módon a társadalom élete jobban alkalmazkodik a Nap járásához. Például hosszabb ideig lehetünk a szabadban, természetes fényben. Ez több területen is hasznos lehet, legyen szó építkezésről vagy egy piknikről a közeli parkban. Ehhez az is hozzátartozik, hogy munka után az embereknek több ideje van a szabadidős tevékenységeikre, és valószínűbb, hogy amikor este nyugovóra térünk, már besötétedett.  Mivel később sötétedik, csökken a közúti balesetek és a bűncselekmények száma. A nagy többség számára legelfogadottabb ok pedig az, hogy így a napfényes órák száma magasabb lesz, és mivel később kezdünk el világítani, valamint több időt töltünk a szabadban, energiát takaríthatunk meg.

Amíg nem voltak lefektetve az óraátállítás szabályai, a nyári időszámítás sokszor kavarodást okozott például az Amerikai Egyesült Államokban. Itt egy időben minden állam magának szabhatta meg, hogy mikor akarják az óráikat átállítani, vagy szeretnék-e egyáltalán használni a nyári időszámítást. Ez az államok közti vasúti közlekedést, de a tévé- és rádióműsorok sugárzását is megnehezítette, hiszen előfordulhatott, hogy amíg Oregon államban déli 12 óra volt, Washingtonban már délután 1-et mutattak a készülékek. Ezért ők 1966-ban kezdték szabályozni a nyári időszámítás kezdetét és végét, de az államok mind a mai napig eldönthetik, élnek-e az óraátállítás lehetőségével.

Szerencsére ma már nemigen okoz problémát az óraátállítás – maximum akkor, ha valaki megfeledkezik róla. Tehát vasárnap jusson eszetekbe lecsekkolni, hogy vajon sikerült-e átállnotok a nyári időszámításra!

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .