Cikkek Kultúra

Óraátállítás vasárnap hajnalban

Bizonyára te is tudod, hogy minden évben kétszer átállítjuk az órákat. Nos, ez idén sincs másként, szombatról vasárnapra virradóra kell hajnali kettőről három órára állítani készülékeinket. A legtöbb digitális kütyü magától átáll, azonban mindenképpen érdemes még egyszer ellenőrizni, hogy ez tényleg megtörtént-e – ha másért nem is, hát azért, mert vasárnap is van szolgálat, ahová már az új idő szerint kell 6:30-ra érkeznetek. De mire is jó ez pontosan (amellett, hogy szombat éjjel egy órával kevesebbet alhatunk)?

Európában március utolsó vasárnapja az úgynevezett nyári időszámítás kezdete. Ilyenkor a helyi időt egy órával előbbre állítják az adott időzónáéhoz képest. Magyarországi idő szerint ez mindig hajnali kettőkor történik. A szabályokat az Európai Unió véglegesítette 1996-ban.

Az alapötlet az volt, hogy ilyen módon a társadalom élete jobban alkalmazkodik a Nap járásához. Például hosszabb ideig lehetünk a szabadban, természetes fényben. Ez több területen is hasznos lehet, legyen szó építkezésről vagy egy piknikről a közeli parkban. Ehhez az is hozzátartozik, hogy munka után az embereknek több ideje van a szabadidős tevékenységeikre, és valószínűbb, hogy amikor este nyugovóra térünk, már besötétedett.  Mivel később sötétedik, csökken a közúti balesetek és a bűncselekmények száma. A nagy többség számára legelfogadottabb ok pedig az, hogy így a napfényes órák száma magasabb lesz, és mivel később kezdünk el világítani, valamint több időt töltünk a szabadban, energiát takaríthatunk meg.

Amíg nem voltak lefektetve az óraátállítás szabályai, a nyári időszámítás sokszor kavarodást okozott például az Amerikai Egyesült Államokban. Itt egy időben minden állam magának szabhatta meg, hogy mikor akarják az óráikat átállítani, vagy szeretnék-e egyáltalán használni a nyári időszámítást. Ez az államok közti vasúti közlekedést, de a tévé- és rádióműsorok sugárzását is megnehezítette, hiszen előfordulhatott, hogy amíg Oregon államban déli 12 óra volt, Washingtonban már délután 1-et mutattak a készülékek. Ezért ők 1966-ban kezdték szabályozni a nyári időszámítás kezdetét és végét, de az államok mind a mai napig eldönthetik, élnek-e az óraátállítás lehetőségével.

Szerencsére ma már nemigen okoz problémát az óraátállítás – maximum akkor, ha valaki megfeledkezik róla. Tehát vasárnap jusson eszetekbe lecsekkolni, hogy vajon sikerült-e átállnotok a nyári időszámításra!

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .