Cikkek

Idén is vár Téged…

Ha most sablonszövegeket akarnék írni, akkor a dumám valahogy így nézne ki: „Gyermekvasutasként akkor láthatsz el szolgálatot, ha reggel 7 órakor az ellenőrződet leadod a nevelőnek”. Ez eddig így rendben is van, de a szemfüles vasutas találhat kiskapukat. Annyit adnék hozzá előző kis gondolatomhoz, hogy érdemes ezt azon a napon tenni, amikor a csoportod szolgálatban van, vagy egy jól irányzott telefonhívással orvosolhatod problémáidat. A mai napon leginkább utóbbit vesézném ki részletesen!

Aki rendesen pörgette az agyát az elmúlt 5 másodpercben, ő rájöhetett, hogy néhány sort a kisegítő szolgálatoknak fogok szentelni. Szerintem közületek rengetegen vannak azok, akik eddig csak a csoportjukkal egyetemben láttak el szolgálatot. Merem állítani, hogy rohanó világunkban kevés olyan dolog van, ami ezt hangulatában, vagy bármiben felülmúlja, de bizony az üzemszünetek, gyarapodó létszámok miatt az elmúlt években ezek megritkultak. Persze csoport- időnként nagyvasúti programok léteznek a nagyvilágban, ha minden kötél szakad, megismerkedhettek a túra fogalmával is. De még ezek mellett is aránytalanul több az iskolában így-úgy eltöltött napok száma, a vasutasokhoz képest. Erre – s még egyéb másokra is – ötlötték ki évtizedekkel ezelőtt a kisegítő szolgálat fogalmát.

Kinek és miért jó ez? Jó Neked, mert mindamellett, hogy ismét szolgálatot láthatsz el, egy teljesen új csoporttal, közeggel ismerkedhetsz meg, s akár egy közösen eltöltött szoli után elmondhatod magadról, hogy „jééé, van egy új spanom”. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a RKP-k (Rendszeres Kisegítő Pajtások) között is kialakult egy közösség, amely nyugodtan keltheti egy másik csoport érzését is. Mi anno még saját elköszönést is kitaláltunk, csoportprogramokat is szerveztünk mint RKP-k. Tehát – ez így kimondva elég fura – de a társaság miatt is jó kisegítőzni.

Meg hát a büszkeség miatt is. Szerintem rejtve valahol mindenki ezt érzi, miközben más csoportnál szolgál, hogy ő lényegében túlórázik, s erre azért valahol igencsak büszke.

S persze a végén ki ne felejtsem a szolis csoportot, akik nyilván jól járnak, ha te ott vagy velük, nem?

Sajnos idén kevesebb kisegítőzési lehetőség lesz. Novemberig minden szombaton várunk Titeket, majd egy jó hosszú szünet után márciustól folyamatosan hétvégenként, sőt ismét beiktatásra kerülnek majd a májusi hétköznapi „B” menetrendek. De ez még a jövő zenéje, inkább végezetül adjunk még egy jó tanácsot kezdőknek: Hogy lehet kisegítőzni?

  1. Írd meg kiválóra a vizsgád!
  2. Nézd meg, hogy a kiválasztott napon nincs-e más csoportprogramod, vagy hasonló elfoglaltságod!
  3. Csörgesd meg a nevelőt, 21 nappal előbb (lehet később is, de ekkor érdemes)!
  4. Mondd el szándékaidat, nevedet, csoportszámodat!
  5. Előző este vasalj inget, s másnap élvezd a szolgálat örömét!

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .