Kultúra

Őszi ünnepek

Ősz
Ősz

Tavasszal már láthattátok a sihuhu.com-on az akkori ünnepcsokrot, s a nyári szünet végeztével egy újabb évszakot veszünk górcső alá. Talán kevésbé bővelkedünk ilyenkor a hurráznivaló napokban, de mindenképpen érdemes figyelemmel élnünk a nagyvilágban ősszel is. Sokan mondják, hogy a jó ember számára minden nap ünnepnek számít. Én ebben nem hiszek. Minden nap egy lehetőség, hogy ünnep legyen, de ennek a lényegi részéről talán majd egy másik cikkben fogunk értekezni. Rövid felsorolás következik:

Szeptember

A sulikezdés hónapja nem sok jót tartogat magában. Hiába kell kiöltöznünk, az iskolai évnyitókat – ha szabad – nem tekinteném hivatalos ünnepnek, és nem hinném, hogy rajtam kívül bárkit is foglalkoztat testvéreim születésnapja. Márpedig ezeken kívül a szeptember semmi elfogadott ünnepet nem rendez. Chhh…

Október

Október 6: Az aradi vértanúk ünnepe. Gyors, vázlatos töri: Az 1848-49-es szabadságharcban néhány magyar embert a hazájáért tett szolgálataiért és becsületéért nem kedveltek az ellenfelek, ezért ezen a tragikus napon meglehetősen embertelen cselekedetet hajtottak végre rajtuk. Halkan megjegyezném, hogy ez majdnem 170 éve volt. Ma már nem biztos, hogy így büntetik, ha valaki kiáll másokért.

Október 23: Ha máshol nem is, a 4-6-os villamoson biztosan hallottatok már egy másik harcról is, ami Magyarország szabadságáért folyt. A rosszfiúk ezúttal az oroszok, akik ekkoriban eléggé felszállóágban voltak. Október 23-án azokért a magyar fiatalokért nem megyünk suliba, azokért öltözünk előző nap ünneplőbe, és hallgatunk végig néhány rém unalmas beszédet, akik életüket, vagy egyéb megbecsülendő dolgaikat adták fel Magyarországért! Gyors jó tanács: Néha érdemes odafigyelni arra, amit ilyenkor a tanár mond, mert az unalmas szavak között megbújnak olyan értékek, amelyek igen jó példának bizonyultak eddig is. Ez mind az aradi hősökre, mind a 100 évvel későbbi mártírokra igaz!

Október 31: A Bécsnek köszönő ünnep olyan igazi amerikai. De így nagyon. Pedig kevesen tudják, hogy ez egy ősi kelta eredetű banzáj, a boszorkányok, démonok druidák ünnepe volt. Hivatalos nyelven ez sahmain ünnepe volt eredetileg, de hát ezt kimondani legalább olyan nehéz, mint az exszöszájzbuk szót. Ma már inkább az ijesztő emberek, meg a világító tökök jutnak erről eszünkbe. A töklámpás hivatalosan is a Halloween szimbóluma lett, ami egy Jack O’Lantern nevű ír kovácstól ered. Hosszú sztori, részletek privátban! Aki esetleg ráér ekkor, annak ajánlom jó szívvel a New York’s Village felvonulást, ami nagyjából 50.000 jelmezes állatból áll, és nem egy rossz látvány. De a nevéből kitalálhattátok, hogy egy kis időt igényel az utazás ide. Magyarországon csak a 2000-es évek elején lett divat ez az ijesztgetős hepaj.

November

November 11: Mártonok, ti biztos többet tudtok, mint én. Tours-i Szent Mártonnak nem igazán volt ínyére a püspöki meló, ezért gondolta, a libaólban jó helye lesz. Na de a kis cseles madárkák gágogásukkal elárulták szegényt. Márton-nap azóta a karácsony előtti nagyböjt utolsó napja, a mezőgazdasági munka befejezése, és advent közeledésének a jele is. Mivel ezután elég komoly diétára szoktak menni a hívők karácsonyig, híresen nagy lakomákat esznek november 11-én, rendszerint az ünnepi menübe a libaszendó is beletartozik. Németországban az emberek fáklyákat segítségül hívva vonulnak utcákon, ezzel a főszereplő értékeit kihangsúlyozva.

November 4. csütörtöke: Ó igen, a pulyka. 1621-ben a Mayflower nevű hajó legénysége adott hálát a wampanoag indián-törzsnek, innen jön a későbbi észak-amerikai hálaadás. Más források nem ezt ismerik el a hálaadás hivatalos kezdetének, én azonban nyíltan a Mayflower telepeseivel vagyok. Az ünnepi kaja rendszerint a kicsi, apró stb. pulyka. Kanadában egy kicsit mások a szokások, ők november második hétfőjén ünnepelnek 1872 óta, amikor egy walesi herceg ünnepelte meg felépülését valami csúnya kórságból.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .