Szakmai

Hűvösvölgy állomás új biztosítóberendezése

D70 biztosítóberendezés pult

Bizonyára sokan hallottatok már arról, hogy Hűvösvölgy állomás valószínűleg hamarosan új biztosító-berendezést fog kapni. Na, de hogy fog ez kinézni és működni?

Hűvösvölgy új berendezésének a neve Integra Dominó 70. Az Integra cég, miután megalkotta Dominó 55-ös berendezését (1955), amilyen a Gyermekvasúton Szépjuhászné állomáson jelenleg üzemel, nagyállomási biztosítóberendezés fejlesztésébe kezdett. Több berendezést is építettek, ám egyik sem lett annyira sikeres, mint az D55-ös (D67, KA69, stb.). A Dominó 70-es berendezést végül picivel 1970 után sikerült kifejleszteni, és ez meghozta a várt sikert. Az elsőt belőle Magyarországon Dunakeszi állomáson adták át (1973), majd ilyen berendezés került Szolnokra, a Keletibe, Kelenföldre és még sok más állomásra. (Fotók a pult beépítéséről itt: http://sihuhu.com/2016/06/megerkezett-d70-pult-huvosvolgybe/)

Miben más ez, mint a Dominó 55-ös? A válasz: Lényegében mindenben. Az Integra cég a berendezés kinézetén, a visszajelentő fényeken, és a kétgombos kezelési elven (start-cél gomb, váltóállításnál egyéni gomb és közös állítás, stb.) kívül majdnem mindent megváltoztatott.

Törpe tolatásjelző
Törpe tolatásjelző

Hűvösvölgy új berendezése sok újítást fog hozni a jelenlegi reteszes berendezéshez képest, sőt a Gyermekvasút összes berendezéséhez képest is. A teljesség igénye nélkül említenék most párat. Képes lesz tolató vágányutak kezelésére, így a tolatás sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá válik, továbbá az eddig biztosítatlan tolatásjelző biztosított lesz, valamint újabb tolatásjelzőket fognak építeni. Az új tolatásjelzők azonban többfélék lesznek. Egyrészt lesznek a jelenlegi alak tolatásjelzőket kiváltó, hozzájuk hasonló fényjelzők, másrészt építésre kerülnek ún. törpe tolatásjelzők is (lásd. 1. ábra). Ezek alacsonyak (kb. 50 cm) így sokkal helytakarékosabbak lesznek. A fény tolatásjelző jelzései egyébként alkalmazkodnak a tolatásjelző színeihez, fehér fénynél szabad, kéknél tilos a tolatás.

Tolatásjelzővel egyesített főjelző
Tolatásjelzővel egyesített főjelző

Még egy harmadik féle tolatásjelző is létezik, ennél a berendezésnél a főjelzők ugyanis egyben tolatásjelzőként is funkcionálnak. Ezt az árbocon lévő kék csíkból lehet tudni (lásd. 2. ábra). A berendezés képes vágányutak tárolására, így ha azt előre betároljuk, akár egy teljes körüljárást automatikusan megcsinál, illetve a keresztek lebonyolítása is egyszerűbbé, gyorsabbá válik. Végül a berendezés képes lesz automata üzemre is, ami azt jelenti, hogy bizonyos vágányutakat a berendezés magától megcsinál. Ilyen lesz a bejárat az első vágányra. Mikor a vonat az előjelzőnél lesz, a berendezés magától állít egy bejáratot az első vágányra, ha automata üzembe van kapcsolva. A berendezés vizsgálja továbbá, hogy a vágányút céljától legalább 50 méterre ne legyen jármű, így biztosítja a megcsúszási határt is. A berendezés kinézete sem teljesen egyforma a D55-tel. A legfontosabb változás, hogy a gombok kivilágíthatók és átlátszók, így a kezelés is könnyebb. Ezeken kívül a berendezés még sok kisebb újítást fog hozni, amit majd a használat során fogtok tapasztalni.

A berendezés helyi sajátossága lesz továbbá, hogy az első vágány közepén építenek egy további jelzőt. Ez által két vonatot lehet majd erre a vágányra járatni, a jelző által kettéosztott két szakaszra. Újdonság lesz számunkra, hogy a 2-es váltónál lévő fedezetlen átjáró fénysorompót fog kapni, ám ezt csak a későbbiekben építik ki.

Kelenföldi D70
Kelenföldi D70

Na, de milyen megfontolásból kerül ide a berendezés és körülbelül mikor? A berendezés a 2-es metró régi berendezésének alkatrészeiből, továbbá a Kelenföldön nemrég elbontott szélső 8 vágányból kikerült alkatrészekből épül meg. Az alkatrészeket már el is szállították ún. egységjavításra, mely azt jelenti, hogy az állványokat készre szerelik, hogy itt már csak beépíteni kelljen őket (a D55-höz hasonlóan itt is a jelfogók Dominó-szerűek, egyszerűen cserélhetők). Ahogy Szépjuhásznén, itt is külön jelfogóterem kialakítása válik szükségessé. Ez a régi főnöki irodában, a múzeum és a váróterem között kerül majd kialakításra. A MÁV többek között azért is döntött a berendezés építése mellett, hogy a Gyermekvasúton ténylegesen minden elterjedt magyar biztosítóberendezés képviselve legyen, így itt könnyen oktathassák a jövő vasutasait.

Hűvösvölgy állomás - új D70 biztosítóberendezés tervei
Hűvösvölgy állomás – új D70 biztosítóberendezés tervei

Remélem segítettem a berendezés megértésében, és sok jó szolgálatotok lesz vele a későbbiekben.

További sok jó szolgálatot kíván, Ernyei Dániel 8. csoport PIK

 

Ernyei Dániel

III. csoportos ifivezető, ex VIII. csoportos pajtás

13 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

 • Nem értek különösebben a biztosítóberendezésekhez, de még így is van néhány feltűnő tévedés a cikkben: A KA69-es magyar fejlesztésű biztosítóberendezés. D70: “ilyen berendezés került még sok más állomásra” – Magyarországon meglehetősen kevés ilyen berendezés épült (kisebb utánanézés alapján a Hűvösvölgyivel együtt 17), az állomások mérete miatt számít elterjedtnek. Amit még fontos lenne megemlíteni, hogy D70-es más elven épül fel mint a D55, mert míg az utóbbi koordinátaelves, az előbbi nyomvonalterves.

 • Szakmailag most nem mennék bele, de azt nagyon szeretném kihangsúlyozni, hogy –
  ahogy az előttem lévő is írta – a KA-69 itthon fejlesztett ahhoz max ötletet adott a D-55.
  A fejlesztést Dr. Székely-Dobi Sándor tanár úr vezetésével készítették (a nagyrészt az Ő munkája), akik itthon BiztBer képzésben voltak azok személyesen is ismerték, szerették.

 • Jó, jó, vannak apróbb pontatlanságok, de ne feledjük: ezt egy gyermekvasutas kispajtás írta. Az ő 10-15 éves korát figyelembe véve ez nagyon is szép munka! Aztán aki meg bele akar mélyedni a részletekbe: az is megtalálhatja az arra legaljalnasabb fórumot. Magunk közt szólva, aki a D55 berendezést koordináta elvesnek írja: az sem kis hibát vét…

  • Írtam, hogy nem értek különösebben a berendezésekhez, megpróbáltam utánanézni, de ennyire sikerült (a Vasúti Műszaki Zsebkönyv hangsúlyozza, hogy a két berendezéstípus más elven épül fel, egy, a 60-as 70-es évek berendezéseinek fejlődéséről szóló cikk pedig külön hangsúlyozza a D70-nél a nyomvonalterves jelleget). Örülök, hogy ki lettem javítva, szerintem jó lenne, ha az ilyen cikkeket is átnézné valaki hozzáértő, mielőtt kikerülnének az oldalra.

   • Megnyugtatlak, Zoli, a cikket átnézte valaki, mielőtt kikerült az oldalra, hogy nehogy legyen benne alapvető tévedés. Szerintem ilyen nincs is benne, a KA69 magyar fejlesztése valóban pontatlanul van megfogalmazva, de nem gondolnám, hogy ez lenne a lényeg (egy zárójelben lévő példáról beszélünk).

 • Vasútbiztosító berendezéseket Magyarországon a Telefongyár gyártott. 1950-ben vették át a svájci Integra cégtől az ilyen berendezések gyártási jogát és ismereteit. A Nagyvasúton még mindig sok állomáson, sőt fővonalakon is üzemben vannak. (Jakab György, 1966-ig adtam szolgálatot.)