Cikkek

Épül a második vágány Csillebérc és Virágvölgy között

Rendkívüli!
Rendkívüli!

Még nem is üzemel a Gyermekvasút jelenlegi legnagyobb fejlesztése, a hűvösvölgyi D70, máris egy újabb fejlesztésnek örülhetünk. Csillebérc és Virágvölgy állomások között ugyanis már elkezdődtek a második vágány építésével kapcsolatos előkészületek.

Hogy erre mégis miért van szükség? A második vágány megépítése számos előnyt hordoz magával, például a javuló menetrendszerűség, és a C50-es különvonat rendszeresítéhez is komoly előrelépés lesz, továbbá itt lesz Magyarország első kisvasúti kétvágányú állomásköze is. Bizonyára veled is előfordult már, hogy tavaszi hétvégéken a szolgálatos vonattal lefelé haladva Csillebérc állomáson a vonat több percet várt az ellenvonatra, vagy egyszerűen csak bosszantott hogy sokat késnek a vonatok. Remélhetőleg ez is megszűnik és a késések is csökkenhetnek. Januárban már egy hétfői üzemszünetben megkezdődött a leendő űrszelvény megtisztítása, amit a hirtelen leesett hóréteg egy kicsit megnehezített.

Kétvágányú pályaszakasz
A kép baloldalán lesz majd a leendő második vágány, egyelőre még kérdés, hogy mikor lesz átadva.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy komolyabban hozzányúlnak itt a pályához, a vasút átadásakor ugyanis az állomásközben a jelenleginél több ív volt, azért hogy az építéssel kevésbé keljen károsítani az erdő fáit, viszont később egy nyomvonalkorrekcióval kiegyenesítették a pályát a jelenlegi állapotára.

A mosoly vonata
Ez az ív sincs már meg (Részlet a Mosoly vonata című filmből)

A kétvágányúsítás miatt Csillebérc és Virágvölgy állomások biztosítóberendezésein is további beavatkozásokra lesz szükség, illetve a vágány építése miatt a jelenlegi vágányhálózatot is meg kell bontani, ezért a vágányzár ideje alatt a vonatok csak Hűvösvölgy és Jánoshegy között fognak közlekedni.

Ha nem szeretnéd hogy egy világ törjön össze benned, akkor ne nyisd ki ezt a boxot!
Természetesen a kétvágányúsítás híre csak április elsejei tréfa, viszont a vonalkorrekcióról szóló rész (ahogy a kép is mutatja) tényleg igaz.
Reméljük hogy nektek is tetszett a cikk, és most egy évig garantáltan nem fogunk ilyet csinálni. ☺

 

Jancsurák Bence

Pajtás: 48. tanfolyam, VII.csoport
iFi: 60-61. tanfolyam, XV.csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .