Cikkek

A Gyermekvasút nyomában – teljesítménytúra

Ködös reggel a Gyermekvasúton!
Nyílt pálya
[quote]„2014. március 15-én szombaton ismét megrendezzük népszerű, A Gyermekvasút nyomában című nappali teljesítménytúránk nappali változatát.

A túra útvonalát Széchenyi-hegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelöljük ki. A teljesítendő táv húsz kilométer, melyet hét óra szintidő alatt kell teljesíteni.

Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet.

A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket.

A Gyermekvasút nyomában című teljesítménytúra több turistaegyesület éves programjában szereplő, pontszerző rendezvény. Minden év március 15-én nappali, augusztus 19. estéjén éjszakai változatban rendezzük meg.

Rajt

A teljesítménytúra rajta 2014. március 15-én szombaton 8:00 és 10:00 óra között lesz Széchenyi-hegy állomáson.

Nevezni induláskor a rajtnál lehet. Idén előnevezésre nincs lehetőség.

A Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomása tömegközlekedési eszközökkel a Széll Kálmán tér (Moszkva tér) felől a következők szerint közelíthető meg: 59-es vagy 61-es villamossal a Városmajor megállóhelyig, majd a Fogaskerekű Vasúttal (60-as jelzésű járat) a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig. Parkolóhely csak korlátozott számban áll rendelkezésre az állomás közelében.

A nevezők a rajtnál ellenőrző lapot és tájékoztató füzetet kapnak. A füzet részletes, szöveges túraleírást és térképvázlatot is tartalmaz.

Nevezési díj

A részvételi díj magába foglalja a túraleírás költségét, valamint a Széchenyi-hegyre való visszautazás menetdíját is.

A nevezési díj összege:

  • alap nevezési díj: 1100 Ft
  • Magyar Turista Kártyával rendelkezők: 1000 Ft
  • szervezett természetjárók, nyugdíjasok és diákok: 1000 Ft
  • gyermekvasutasok (aktív és egykori egyaránt): 700 Ft

A résztvevők az időjárási körülményekhez igazodva, melegen és rétegesen öltözve, a sáros erdei úton való túrázásra alkalmas cipőben jöjjenek. Hasznos lehet még a Budai-hegység turistatérképe és egy iránytű.

Gyermekvasút - Teljesítmény túra
Gyermekvasút – Teljesítmény túra
Kép forrása: gyermekvasut.hu

A túra teljesítése

A túra útvonalán kijelölt ellenőrző pontokat az előírt sorrendben kell teljesíteni. Minden ponton szervezők fogadják a túrázókat. Igazolják a pont érintését, valamint információt és segítséget nyújtanak a túra folytatásához.

Több ponton lesz lehetőség feltölteni az ivóvízkészletet. Az egyik ellenőrző ponton frissítőt is kapnak a résztvevők. A vasútállomásokon az ellenőrző pont nyitvatartása idején a mellékhelyiségek használhatók lesznek.

A túrát menet közben feladó résztvevőket kérjük, hogy az utolsóként érintett ellenőrző ponton tájékoztassák a szervezőket arról, hogy nem folytatják a túrát. Valamelyik menetrend szerinti vonattal továbbutazhatnak Hűvösvölgybe vagy visszatérhetnek Széchenyi-hegy állomásra.

Célba érkezés

A cél Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben lesz.

A célba érkezőket meleg ebéddel várjuk. A teljesítménytúrát a megállapított hét óra szintidőn belül teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak ajándékba.

Minden résztvevőt invitálunk, hogy valamelyik menetrend szerinti vonattal tegyen egy utazást a Gyermekvasút vonatán, azaz utazzon vissza Széchenyi-hegy állomásra. A nevezési díj magába foglalja a Hűvösvölgytől Széchenyi-hegyig való visszautazás lehetőségét. A túra napján a hagyományos, dízelmozdonyos vontatású személyvonatok 45 percenként indulnak Hűvösvölgy állomásról. Az utolsó vonat 18:25-kor indul. Közlekedik a gőzvontatású nosztalgiavonat és a nosztalgia motorvonat is.

Akik ezzel a lehetőséggel nem élnek, tömegközlekedési eszközzel a 61-es villamossal indulhatnak haza a Széll Kálmán tér (Moszkva tér) felé.”[/quote]

Hivatalos tájékoztató: gyermekvasut.hu

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .