Gyermekvasút Hírek

A Gyermekvasút új díjszabása

Jegyvizsgálat a Gyermekvasúton

Bizonyára tudjátok, hogy 2018. január 1-jétől megváltozik a Gyermekvasút díjszabása. Ezzel egyidejűleg több újítással is találkozhattok a szolgálatokban.

Gyermekvasút Díjszabás - Hirdetmény
Gyermekvasút Díjszabás – Hirdetmény

Vasutunkon a jegyárak utoljára 2012-ben, de a jegyfajták még annál is régebben változtak utoljára. Ahogy a szolgálatotokban és a Gyermekvasút weboldalán is láthattátok, az eddig használt jegytípusok többsége megszűnik, helyettük új fajta, modern megjelenésű jegyeket kezelhettek. Ezek az új típusú jegyek a korábbiakhoz képest már nem viszonylatokra érvényesek, így más nevet is viselnek. Az új jegyeken idegen nyelvű szövegek is megjelennek a jegyfajtára utaló piktogramok mellett. Ezek a megállóhelyekre és az állomásokra kihelyezett megújuló díjszabási tájékoztatón is szerepelnek majd.

Új díjszbás a Gyermekvasúton!

A jegyek színezése legtöbbször nem tér el az eddig megszokottól, a felnőtt jegyek kék, a gyermekjegyek piros, a Családi napijegy narancssárga színt visel. Újítás azonban, hogy a Kerékpár és kutya menetjegy zöld színezést kapott. A képes bárcajegyet (Családi napijegy) mostantól a hátulján kijelölt körben kell lebélyegezni az új állomásnév- és keletbélyegzőkkel. Újdonság még, hogy regisztrációs jegyet a 6 éven aluli gyermekeknek már nem adunk ki, ám gyermekjegyekkel 18 éves korig lehet utazni. A két utazásra jogosító jegyeket (átszállójegyek) első használatkor a jegy bal oldalán, az „1”-es vízjelnél, második használatkor a jegy jobb oldalán, a „2”-es vízjelnél kell lyukasztani.

A későbbiekben megújul a pénztárgépek szoftvere is, így azokkal nyomtatott jegyek is megkapják az egységes jegyrendszer megjelenését.

További részleteket lejjebb és hamarosan a Segédletben találhattok.

 

2018. január 1-jétől új díjszabás érvényes a Gyermekvasút járatain, ezzel a kedvezmények rendszere is megváltozik.

Az új szabályozás szerint az egyszeri utazásra szóló menetjegy viszonylattól függetlenül ugyanannyiba kerül, ezzel nem lehet megszakítani az utazást. A most bevezetésre kerülő átszállójegy kétszeri utazásra jogosít, tehát lehetséges vele egy oda-vissza utazás VAGY útmegszakítás után az azonos irányba való továbbutazás. Ezt a jegyfajtát ajánljuk azoknak az utasainknak, akik például valamelyik végállomásról indulnak, majd leszállnak a vonal egy pontján és onnan – egy kis kirándulás után – a másik végállomás felé utaznak tovább egy későbbi vonattal. Az átszállójegy ára kedvezményt is hordoz magában: olcsóbb, mint a két menetjegy díja.

Az elmúlt években egyre népszerűbb Családi napijegy továbbra is 2 felnőtt és 3 gyerek vagy 1 felnőtt és 4 gyerek részére biztosít korlátlan számú utazást az érvényesség napján.

Változik a gyermekjegyet válthatók köre: a jegy felső korhatárát az eddigi 14 évről 18 évre emeltük, az alsó korhatár továbbra is 6 év maradt. 6 éves kor alatt nem kell fizetni az utazásért. Ezzel az intézkedéssel kedvezőbbé tettük a 18 év alatti középiskolás osztályok tanulmányi kirándulásának költségét. (A gyermekkedvezmény igénybe vételénél nem számít a tanulói/hallgatói jogviszony, kizárólag a tényleges életkort vesszük figyelembe.)

A 6-18 éves gyerekekből álló, gyermekjeggyel utazó csoportok felnőtt kísérőinek is új kedvezményt vezet be a Gyermekvasút. A legalább 10 gyerekből álló csoport esetén megkezdett 10 főnként egy felnőtt kísérő is gyermekjegy váltására jogosult. Ez azt jelenti, hogy 10 fős csoportnál 1 felnőtt, 11→20 fős létszámnál 2 felnőtt, 21→30 fő esetén 3 felnőtt kapja a ezt a kedvezményt (nagyobb létszám esetén is ugyanezt a módszert követi a kísérők kedvezményének kiszámítása).

Óvodás csoportok esetén csak a 6 éven felüli gyerekeknek kell a gyermekjegyet megváltani, a felnőtt kísérők (óvodapedagógusok, szülők) felnőtt jeggyel tudnak utazni.

A csoportos kísérői kedvezmény igénybe vételéhez a továbbiakban nem szükséges a korábban használt Bejelentés nyomtatvány leadása. A csoportos utazásokat (kis létszám esetén is) a kedvezőbb férőhelyelosztás biztosítása érdekében be kell jelenteni Hűvösvölgy állomás telefonszámán: +36 1 397 5394. Az előre bejelentett csoportok a be nem jelentettekkel szemben elsőbbséget élveznek. Ha az utazás nem került előzetesen bejelentésre, előfordulhat, hogy a csoport utazását nem tudjuk azonnal biztosítani.

Fentieken kívül a Gyermekvasúton más kedvezmények nem érvényesek, így például diák-, nyugdíjas-, óvodás-, közalkalmazotti, nagycsaládos, MÁK-os igazolványra adott kedvezmény sincs; más közlekedési vállalatoknál alkalmazott menetkedvezmények sem biztosítottak. A MÁV-csoport munkavállalói számára kiadott utazási igazolványok sem jogosítanak olcsóbb vagy díjmentes utazásra.

Részletes információk a hivatalos weboldalunk „Díjszabás” oldalán.

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .