Cikkek Hírek Vasúton

Új bélyegzők a pénztárakban

December közepétől új jegypénztári állomásnév- és keletbélyegzőkkel dolgozhatnak a pénztárosok.

Az eddig használt vasbélyegzők már jócskán kiszolgálták idejüket, mindegyikük még az Úttörővasút idején készült, némelyiken még a csillag is rajta volt. Évről évre problémát jelentett, hogy annak idején nem ilyen sok évre terveztek velük, ezért bizonyos évszámokhoz „elfogytak” róluk a számjegyek. A régi pecsétek a Múzeum állományába kerülnek.

Az új bélyegzők nyomófelülete már gumiból van, ezért nincs szükség a vasbélyegzőkhöz használt gumialátét használatára sem, így a pénztárosok asztalán több hely marad. Napközben a festékpárnát is magában foglaló talpban lehet tartani, így folyamatosan kap tintát a gumifelület. A számokat tartalmazó szalagot a korong tekerésével lehet átállítani, melyhez ki kell nyitni a bélyegzőházat. A bélyegző használatában a legjelentősebb változás, hogy ezekkel már nem kell nagyot ütni a jegyre, egy finomabb mozdulattal is kitűnő lenyomatot lehet vele készíteni a papírra.

 

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .