Cikkek Egyéb

Válaszd a neked legjobb gimnáziumot!

Noha sokan közületek még csak az általános iskola padjait koptatjátok, de bizony jócskán akadnak köztetek olyanok is, akik már a gimnázium felé kacsintgatnak, esetleg 6 vagy 8 éves rendszerben már egy ilyen intézménynek a tanulói. Mindannyiótok életében el fog következni azonban az a pillanat, amikor ki kell találni, hol is szeretnéd a középiskolai tanulmányaidat elvégezni. Van az iskoládnak gimnázium része? Szerencsés vagy! Oda mész, ahova a tesóid is járnak? Még inkább! Anyu, apu, szomszéd néni, tanárok és barátok is biztos ellátnak egy pár tanáccsal… Ha azonban teljesen tényszerű módon akarsz tájékozódni, érdemes felcsapnod a HVG 2019-es középiskolai rangsorát, amiben több szempont alapján vizsgálják meg és listázzák a lehetséges továbbtanulási helyeket.

Forrás: hvg.hu

Pont ma jelent meg a legfrissebb lista, amelyben az előző évi kompetenciamérés, az érettségi eredmények, és az egyetemi felvételi pontszámok alapján rangsorolják a gimnáziunokat. Ebben a kiadványban nem csak az összesített sorrendet tekinthetjük meg,  hanem külön-külön az egyházi, alapítványi és kéttannyelvű iskolák, valamint szakgimnáziumok rangsorát is.

A legjobb száz iskoláról (amiben nem csak budapestiek szerepelnek) egy oldalas leírás található a kötetben. Milyen szakok indulnak,  milyen külön szakkörök,  iskola utáni programlehetőségek közül lehet választani,  milyen nyelveket lehet tanulni az adott helyen.

Ajánlom lapozgatni ezt az újságot (2500 forint az újságárusoknál) ha a gimnáziumválasztás előtt állsz, nem csak a statisztikák,  de a sok más érdekes interjú,  felkészüléshez hasznos cikk miatt is.

Hogyha idén tervezel felvételizni akár, 8, 6, 5 vagy 4 osztályos gimnáziumba, még mindig van rengeteg időd tudakozódni és felkészülni. Nem csak a rangsorban elért helyezés fontos az iskolaválasztásnál, de az is, hogy jól érezd magad az osztályteremben, tudj beszélgetni a büfés nénivel, legyen hely, ahol a szünetekben lóghatsz a barátaiddal… sajnos ezekről mind nem írnak a listákban. Viszont az összes iskola hirdet nyílt napot (nézd meg a honlapján!), ahol mindezeket kipróbálhatod.

Vannak a különböző iskoláknak felvételi előkészítő foglalkozásaik is, de magadat is tudod „edzeni”, ha hetente-kéthetente kitöltesz egy felvételi feladatsort, amik megtalálhatóak az oktatási hivatal honlapján.  Ha megkéred a tanáraidat, biztosan segítenek a fogalmazások kijavításában, de a legtöbb feladatot magad is ki tudod javítani a megadott megoldókulcsok alapján. Fontos, hogy mérd magadnak az időt, hisz ott is meg lesz adva, mennyi idő alatt kell végezned a feladatokkal.

A legfontosabb pedig, hogy ne stresszelj! Előfordulhat, hogy egy jó iskolában rosszabb tanárokat fogsz ki, vagy pont fordítva: Ott, ahova egyáltalán nem szerettél volna menni, egy nagyon jó osztályközösség alakul ki, amiből életre szóló barátságok szövődhetnek.

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .