Cikkek Érdekesség Hírek Kultúra

A legelső számítógépes „bug”

1947-et írunk a Harvard egyetem diákjai éppen szorgoskodnak a szobaméretű számítógépük körül. A szerkezet egyszer csak folyamatos hibaüzenetet küldött…amit találtak az örökké bekerült a számítógépek és az informatika történetébe.

 Mint tudjuk bug a számítógépes programhiba elterjedt elnevezése. Előfordulásakor a számítógépes szoftver hibás eredményt ad, vagy a tervezettől eltérően viselkedik.

Napjainkban igen gyakran használjuk a kifejezést, hiszen okos eszközeink gyakran „bugolnak be”. Viszont azt vajon tudod, hogy honnan jött ez a kifejezés?

Természetesen ennek is van egy roppant érdekes története. Az első számítógépes „bug”-ot Grace Hopper egyetemi hallgató jelentette (kép). Ebben az esetben viszont a meghibásodást egy molylepke okozta. A dologban a legérdekesebb, hogy a „bug” szó jelentése magyarul a bogár szóhoz áll a legközelebb, így egy valódi „bug” tette tönkre a rendszert. Miután társai jelezték neki Grace pontosan megörökítette az esetet.

Mark II-es régi számítógép forrás: Flickr

Szerencsére a probléma orvoslásához nem volt szükség semmilyen beavatkozásra a programsorban, csupán a pórul járt élőlényt kellett a gépből eltávolítani. 😀

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .