Cikkek Egyéb Érdekesség

A kis herceg | HETI FILMAJÁNLÓ #1

„Hogy mi?! A cím nem ezt ígérte!” – előre mondom mindenkinek, hogy ugyan a cím átverős, de ez nem könyvajánló. Ebben a cikkben a híres „A kis herceg” című könyv filmadaptációjáról fogok nektek egy rövid ajánlót írni. Biztosan sokan ismeritek a PIXAR és Dreamworks meséket, ugyanis minden évben óriási marketingelés megy körülöttük. Na ez a film egyik stúdióhoz sem tartozik, ezért történhetett meg, hogy senki se tud/tudott a létezéséről. Céljaim közé tartozik, hogy ezen változtassak kicsit. A cikk során Karesz fog nekem kérdéseket feltenni, melyek segítenek nekem olyan gondolatokat kifejteni, ami esetleg a megnézésre sarkallhat titeket. Karesz, köszönj az olvasóknak!

Az alapul szolgáló mű már annyira kinőtte magát, hogy egyes iskolákban kötelező tananyagként oktatják, hogy emberek gondolkodnak nap, mint nap az értelmezésein, hogy a belőle készült adaptáció megjárta cannes-i filmfesztivált (ez nagy dolog) valamint, hogyha valaki azt mondja, „A kis herceg”, akkor mindenkinek ugyanaz az alacsony, szőke, sárga sálas kisfiú jut az eszébe. Az előző mondatban arra akartam erősen utalásokat tenni, hogy ez egy örök klasszikus. Biztosan ismered az érzést, amikor az ismerőseiddel egy körben ülsz, és szóba kerül egy-egy klasszikus film, vagy könyv amit még nem láttál/olvastál. Ez szerintem mindenkivel előfordul, és én pár nappal ezelőttig A kis herceggel is így voltam. Amikor valakinek elmondtam, hogy még nem láttam és nem olvastam, egyenesen azt a kérdést tette fel, hogy „Te hol élsz?!”. A személyes példámat folytatva, mikor megnézek egy filmet ami óriási magaslatokba emelkedett az ismerőseim, és a világ által, akkor a következő kérdés merül fel bennem, és mindenkiben (legfeljebb más szavakkal): „Teljesítette ez a hozzáfűzött reményeket?”. Erre a válasz pedig mindenkinél szubjektív. Ezért lehet az, hogy a klasszikus jelzővel együtt jár a szintén sokat használt „megosztó” szócska is.

Ha most konkretizálunk erre a mesére, akkor itt is egy olyan örökérvényű klasszikust van lehetőségetek bepótolni, ami talán a megosztóbbak közül inkább mégis a rengeteg pozitív visszajelzések halmaza felé hajlik, de a saját véleményedet csak akkor ismerheted meg, ha Te is megnézed! 😉

Biztos most sokan egyetértetek Karesszal. Azonban szerintem ez egy jó adaptáció (szintén szubjektív vélemény), ugyanis nem próbálja meg visszaadni azt az élményt amit a könyv ad. Nyilván ha valakire egyszer ez a mű óriási hatással volt, akkor lehet bármilyen jó a belőle készült film, sose fogja visszaadni ugyanazt az élményt, amit ott és akkor először megtapasztaltál olvasás közben. Ebben az esetben azonban, A kis herceg, az azonos című könyvet nem lemodellezte képkockákra 30 fps-ben, hanem azt történetében is továbbgondolta. Az eredeti mű minden fontos pillanatát megtalálhatjuk benne, de az egész egy sokkal hétköznapibb helyzetbe lett hozva, és egy felvételire készülő kislány szemszögéből láthatjuk, hogy a készítők hogyan értelmezték az eredetiből következő tanulságokat. Ezeket a tanulságokat pedig most mindenki lemodellezheti a mostani szituációra, karanténra, ugyanis segíthet kiutat találni az egyre szürkébb hétköznapokból.

Nincs más hátra, minthogy a lenti elindítsd a lenti videót, és leülj a családoddal a gép/TV elé, hogy megnézzétek egy közös program keretein belül, A kis herceget!

 

u.i.: Ha már megnézted: Jó, hogy van SihuHome, challenge-k, #otthonügyeletes, meg online CSP, de ez mind mire jó? Ha vége az otthonmaradásnak, ez mind elmúlik, nem lesz többé, és csak örülünk, hogy vége. Mit gondolsz erről Karesz?