Érdekesség Kultúra NVP Programajánló Programok

Farsang a világ körül

A farsang az egész világban a felhőtlen mulatozás, a bálok, a tánc és a jókedv időszaka. Eredetileg a tél lezárultát és a tavasz eljövetelét ünnepelték ilyenkor az emberek, a félelmetes maszkok és felvonulások pedig a gonosz szellemek elűzésére szolgáltak. A farsang csúcspontja mindig a karnevál, magyarul a “farsang farka”. De nézzük meg, hogy ma hogyan zajlanak a világ különböző pontjain a karneválok.

Más országokkal szemben Magyarországon sosem karnevállal ünnepeltek, viszont nálunk nagyon híres népszokás a mohácsi busójárás, mely hungarikum. Ilyenkor jelmezbe öltözött busók járják végig a várost. Farsangkor ugyanis mindig szokás volt maskarába öltözni, álarcot venni. Máig megmaradt ez a szokás, hiszen ki ne öltözött volna be már farsangkor szuperhősnek, királylánynak vagy bárminek, amihez kedve tartotta?

A farsang őshazája Olaszország, a leghíresebb ünnepük a nagyhírű velencei karnevál, mely ősi hagyományokra épülve kerül minden évben megrendezésre. Velence elnyerte a karneválok városa címet, azóta is itt vannak a legszínesebb és legkülönlegesebb álarcos felvonulások és táncos mulatságok az egész világon.

A másik leghíresebb a riói karnevál Brazíliában. A fesztiválon a látványos és színes kosztümök mellett a szambáé a főszerep, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a több mint másfél kilométeres Sambadron utcáján. Minden iskola más és más témát választ magának, amit aztán a több mint négyezer, kocsi tetején táncoló, különleges ruhába öltözött táncos ad elő. De nem csak a szambaiskolák növendékei táncolhatnak – bárki táncra perdülhet az utcán, akinek kedve szottyan rá.

Franciaországban, Nizzában a karnevál nem csupán egy egyszerű felvonulás, hanem egy tíz napig tartó ünnepségsorozat, amely minden nap változatos programokkal és látványos bemutatókkal szórakoztatja a mulatozó közönséget.

Németországban pedig a karneváli időszakot az ” ötödik évszaknak ” is nevezik, minden év novemberében pontosan 11 óra 11 perckor veszi kezdetét, és a következő év hamvazószerdáján a “Rózsák hétfője” nevű ünnepséggel zárul.

A farsangról szerzett tudásotokat 2023. február 25-én, a Farsang NVP-n kamatoztathatjátok majd! Az itt felsorolt hagyományok közül ott is kipróbálhattok majd néhányat, lesz többek között jelmezes felvonulás, maszk készítés, tánc, és természetesen a fánk sem hiányozhat majd a programról. Mi már nagyon várjuk!

Címkék