Cikkek Egyéb

Duolingo – Avagy az ijesztő, zöld nyelvtanító bagoly

Az internet fejlődésével a generációnk egyre több idegen nyelvű tartalomhoz fér hozzá. Legyen az egy angol videó, német juhász vagy svédasztal (nem a bútor boltból). Szerencsére a sulin kívül is lehet nyelveket tanulni. Persze sokakban jogosan vetődik fel a kérdés: „Mivel kezdjük el?”. Ahogyan a cím is mutatja, a Duolingoról olvashattok bővebben.

Első lépések

Legelőször is, regisztráljunk az oldalra (a ‘Kezdés’ gombra kattintva). Itt szembesülünk azzal a ténnyel, hogy csak az angol nyelvet tudjuk kiválasztani (mivel az USA-ban fejlesztették ki ezt az app-ot, így ahhoz, hogy más nyelveket tanuljunk, először alapszíntű angol tudással is rendelkeznünk kell). Miután rákattintottunk a zászlóra az alábbi lépések fognak következni:

  1. Kiválasztjuk, hogy milyen célból tanuljuk ezt a nyelvet (ez csak közvélemény kutatás miatt kell az oldalnak).
  2. Eldönthetjük, hogy milyen napi célt állítunk fel magunknak (lehetőleg olyat állítsunk, amit tudunk teljesíteni – lejjebb kifejtem, hogy miért).
  3. Beállíthatjuk, hogy értesítéseket jelenítsen meg nekünk arról, hogy végezzük el a szinten tartó gyakorlásunkat (amit előzőleg mondtunk meg neki). Valamint feldobja a lehetőséget, hogy regisztráljunk az oldalra a Facebookunkkal vagy Google-fiókunkkal. Regisztráció nélkül nem menti el az eredményeinket.
  4. Utolsó lépésként pedig eldönthetjük, hogy kezdők vagyunk vagy már veteránok (előbbi esetén elkezdhetjük tanulni a nyelvet, utóbbi esetén egy szintfelmérőt kapunk, ahol leteszteli az eddigi tudásunkat – egyre nehezebb kérdésekkel).

Lingotok, a Duolingo fizetőeszköze

Minden elért mérföldkőért jutalmat kapunk.

Miért is volt fontos, hogy jól állítsuk be a napi gyakorlást? A Duolingón keresztül az egyik ‘legfontosabb’ célt lehet elérni életünkben, az ‘e-népszerűséget’, vagyis, ha sokat gyakorlunk akkor több pontot kapunk és ezzel a szintünk is magasabb lesz. Ezt pedig a barátaink orra alá dörgölhetjük. A viccet félre téve, a napi cél teljesítésével lingotokat (Duolingon belüli fizetőeszközt) kapunk, amit aztán el tudunk költeni a Duolingo boltjában. Ami viszont érdekes lehet, hogy eltérő ‘termékeket’ tudunk venni a Google Playes/App Storeos alkalmazásban és a számítógépes verzióban.

Miért is érdemes használni ezt?

A Duolingo számos előnnyel rendelkezik, amint láthatjuk.

  • Segít (és ösztönöz) bennünket egy nyelv napi gyakorlásában.
  • Megtanítja a szavak kiejtését (minden szót külön meghallgathatunk és gyakorolhatunk, ha a „Továbbiak” fülre kattintunk és ott kiválasztjuk a „Szavakat” – itt csak olyan szavak jelennek meg, amikről sikeres tesztet töltöttünk ki).
  • Egy felületet biztosít, ahol meg lehet beszélni a nyelvtanulással kapcsolatos problémáinkat (ez a „Fórumok” fül alatt érhető el).
  • Gyorsan tudunk belerázódni egy nyelv alapjaiba a sok teszt és gyakorló feladat segítségével, melyek fejlesztik a szókincsünket is és a kiejtésünket is.

Akkor elég csak ezt használnom és elmehetek nyelvvizsgázni is utána?

Természetesen nem csak a Duolingon kell gyakorolni az adott nyelvet. A program általánosságban A2 és B1 szintre tud maximum felhozni (csak akkor, ha minden nap gyakorlunk, de még így sem fogjuk megérteni mit mond egy vidéki skót ember). Viszont az egyik legnagyobb hátránya, hogy nem kell benne beszélni az adott nyelvet, tehát a beszédkészséget magunknak kell fejleszteni más módon (órákon, barátainkkal, családtagjainkkal). Nyelvtan téren sem a legtökéletesebb, mivel nincs benne olyan, hogy nekünk kéne teljesen magunktól írni levelet vagy egy kisebb történetet (így az íráskészségünk sem fog fejlődni a fordításon túlra – ez is alap szinten fogjuk maximum űzni).

Miért ez a cím?

Valószínűleg páran ismerhetitek a 2019-ben népszerű Duolingo-s mémet, mely az app kabala figurájáról szól, Duo-ról. A mém még 2018. októberében kezdett elterjedni egyre jobban, amint gyanúsan egybe esik egy betörési figyelmeztető üzenet és a Duolingo alkalmazás figyelmeztető üzenete.

Néha kell egy kis segítség (ez a kép szerkesztett, nem kell aggódni… egy darabig).

Ezt követően márciusban az oldal fejlesztői az alábbi képet rakták ki a hivatalos Twitter oldalukra. Ezt rengetegen lájkolták, és csak úgy özönlöttek a mémek az „Evil Duolingo Birdről” (Gonosz Duolingo Madár). Többek közt ezek is:

Mondjuk érthető, hisz még több évvel ezelőtt így nézett ki a kabala: A mém tetőpontja pedig ez a videó volt, melyet megnézhettek, ha ide kattintotok.