Cikkek Egyéb Érdekesség

Abigél |Könyvajánló #5

Szerda van, ami már 5 hete ugyanazt jelenti, így ma is egy eszméletlenül érdekes könyvvel ismerkedhettek meg, ami most nem más lesz, mint az Abigél! Kedjünk is bele!

Az Abigél című ifjúsági lány regényt Szabó Magda írta, mely megjelent 1970-ben Lóránt Lilla illusztrációival a Móra Könyvkiadónál. A regény népszerű azóta is, valamint számos kiadást ért meg. A könyvről készült tévésorozat, hangoskönyv és musical is. Kezdetben romantikus, kalandos lányregénynek tűnik, később azonban ennél komolyabbra fordul a cselekmény, a második világháború a gondtalan kamaszok életébe is beköszönt. A főszereplője Gina, egy fiatal tinédzser lány, akinek a szeszélyes, elkényeztetett gyermekből hirtelen komoly, megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell váljon, hogy a saját és az apja életét megmenthesse.

Először alsó tagozatos koromban ismerkedtem meg a könyvvel, amit aztán önszorgalomból el is olvastam. Akkoriban nem minden részt értettem meg a könyv történetéből, de pár évvel később újra elolvasva még jobban bele tudtam élni magam a történésekbe. Nagyon jó könyvnek tartom, mivel korhűen írja le az akkori időszakot, a második világháború beköszöntét Magyarországra és ezzel együtt kis részben mi is át tudjuk élni, az akkori élet megpróbáltatásait, nehézségeit.

A könyvet az 5. osztályosoktól bármilyen korosztálynak merem ajánlani, főként lányoknak, de nem tartom kizártnak azt se, hogy vannak olyan fiúk is, akik nem ijednek meg egy első ránézésre lányosnak tűnő könyvtől. Hiszen annak ellenére, hogy a történet lányos közegben bontakozik ki, a háborús események kiemelik abból és ezáltal, mégse kelti azt a hatást, mint amit egy csupa rózsaszín leányregény.
Könyvajánlót írta: Erdélyi Dóri

Ha felkeltette érdeklődéseteket Dóri ajánlója, vagy már hetek óta éheztek egy ilyen izgalmas történetre, akkor már nincs más dolgotok, csak annyi hogy a könyv borítójára kattintsatok, és belemerüljetek a történetbe.

Természetesen ez a könyv is felkerül a könyvespolcunkra, így már 5 érdekes könyvet találhatunk a polcain. (Ha esetleg valamelyik könyvet nem olvastad volna, a könyv címeire kattintva elérheted őket: A fekete kő titka, Gyilkosság az Orient Expresszen, Marci visszavág, és A két lotti)

Most pedig nincs más hátra, minthogy lezárjuk ezt a könyvajánlót egy idézettel: „A gyerekek csakugyan olyanok, akikre nyugodt szívvel rá lehet hagyni ezt a szép világot.” – Szabó Magda