Cikkek Egyéb Érdekesség

OTT A SZÖRNY!!! | Heti videóajánló #otthonügyeletes

Hölgyeim és Uraim… RetroShock!

A YouTube-on egymástól jól elválasztható „videóműfajok” alakultak ki az évek során. Ennek egyik valószínűsíthető előzménye a sikerhajhászat. Anno, ennek a platformnak az indulásakor valaki elkezdett egy akkor még új formátumot, és ha ez sikeres volt, akkor egyből megjelentek a követői, akik szintén népszerűek akartak lenni, ötlettelenül. Amióta ők vannak túlsúlyban az egész interneten, frissítő érzés néha-néha egy eredeti ötlettel elindult csatornát találni. Mostani esetünkben, ez a RetroShock, ami a mai napon ünnepli 7. születésnapját.

Ezt a csatornát valószínűleg többen is ismeritek. A videók nagyrészét, a „filmszínházban” töltött vetítések képzik, amikor egy kommentátorral, zanzásítva végignéztek egy múltszázadi, többnyire Sci-Fi, Horror műfajú szörnyfilmet. (De ne aggódjatok, nem ijesztőek, sőt…) Számomra ezek rendkívül szórakoztatóak szoktak lenni. Valamint ez a formátum a mai napig egyedülálló a YouTube-on, ugyanis egy ilyen videóba fektetett munka össze sem mérhető például egy gameplay tartalommal. (Csak gondolj bele, hogy mennyi idő végignézni a filmet, aztán ezt összevágni, szöveget írni hozzá stb…) Ezen kívül csak néhány csatornán találkoztam ezzel a formátummal, de messze itt találtam a legjobbnak, ennek az oka pedig szerintem nem más, minthogy itt a legrövidebbek az ilyen fajta videók. Máshol a filmek 30-45 percbe vannak sűrítve (ami kb. az eredeti mű fele, egyharmada), de itt nagyáltalánosságban negyed óránál rövidebbre vannak véve. Ebből következik, hogy egy rendkívül tömény tartalom lesz a vége, aminek nincs unalmas perce.

Najó, de ezek a videók, mégis milyen értékeket hordoznak? Az egész csatorna célja, egy filmes szempontból letűnt korszak bemutatása, hogy az esetlegesen majdnem száz éves alkotások milyen értékeket hordoznak magukkal. Ugyanis ha ezek a filmek nem készültek volna el, akkor a mai filmművészet nem tartana ott, ahol most.

Az utolsó kérdés pedig, hogy melyik videóját ajánljuk? Erre egy igazán klasszikus filmre gondoltunk, az 1933-as King Kongra, ami ennek a csatornának az 50. filmbemutatója volt. Megvan benne minden ami miatt az emberek szeretik az itteni tartalmakat: jó szövegek, gyorsan váltakozó poénok, ÓRIÁS SZÖRNYEK, retro hangulat, és akik a vele hordozott értékekre kíváncsiak, a végén egy kis szájbarágás a múlt értékeiről! 😉