Egyéb

Photomath – ha gondod akadna a matekkal

Nehézséget okoz eligazodni az egyenletek és a függvények világában? Szeretnéd leellenőrizni, hogy hol csúszhatott hiba a számításaidba? Vagy csak érdekel, hogy jó végeredményt kaptál-e? Ha az előbb említettek bármelyike igaz rád, ez az alkalmazás segíthet!

A matematika világa nem egyszerű, önállóan sokszor nehéz lehet feldolgozni egy-egy témakört és utána megoldani a hozzá kapcsolódó feladatokat. Sajnos most nem tudod felrakni a kezedet, ha elakadsz, és így nem is szalad hozzád a tanár, hogy segítsen rájönni, miért nem jön ki a jó megoldás. Szerencsére az okostelefonunkra letölthető egy olyan applikáció, amivel könnyebben sikerülhet megoldani vagy éppenséggel leellenőrizni egy-egy példát.

Biztosan sokan találkoztatok már a Photomath nevű alkalmazással, amellyel a letöltést és egy gyors regisztrációt követően (amely akár Google-, Snapchat- vagy Facebook-fiókkal is elvégezhető) már használhatjuk is azokat a funkciókat, amiket kínál nekünk! Nézzük is meg, hogyan birkózik meg ez az alkalmazás egy egyszerűbb egyenlettel:

  1. lépés: A telefonod kamerájával fotózd be a megoldani kívánt egyenletet a tankönyvedből vagy a füzetedből. Ha esetleg nem olyan szép a kézírásod, és emiatt nem tudja beazonosítani az alkalmazás a számokat, nem kell megijedni: kézzel is be lehet pötyögni minden egyes apróságot, a zárójelektől elkezdve a törteken át egészen a négyzetekig.
  2. lépés: A fotó után egyből meg fogja neked mutatni, hogy milyen számot is jelent az a bizonyos ismeretlen. Ezt egyeztesd az általad kiszámolt végeredménnyel, ha a kettő nem ugyanaz, akkor kattints a „Mutassa meg a megoldási lépéseket” gombra!
  3. lépés: Mint láthatod, szépen, lépésenként levezetik a megoldást, nem csupán számokkal, hanem szöveggel is magyarázzák, hogy hol és mi történt.
  4. lépés: Ha valamilyen lépés még mindig nem világos, egy kis nyilacska segítségével még pontosabb szöveges magyarázatot kapunk.


Néhány + infó:

  • Ha szükséged lenne egy kis extra fényre, a zseblámpa ikonra kattintással megvilágíthatod a befotózni kívánt példát.
  • A végeredmény felírására több különböző módot mutat meg (például egy tört végeredménynél megjeleníti a tizedes törtben vagy éppen a hatványként felírt alakot.)
  • A kamerával egyenleteken kívül például függvényeket is be lehet fotózni, amiket utána egy koordináta-rendszerben ábrázol is nekünk az alkalmazás.

Hátránya az alkalmazásnak, hogy sajnos laptopon és asztali gépen nem elérhető, mindenképpen okostelefon kell hozzá.

Bár a Photomath képes arra, hogy az elejétől a végéig megoldja nekünk a kért feladatokat, fontos, hogy egyedül, csupán a számológépünk, a füzetünk és a tankönyvünk – utóbbi sok példát is tartalmaz – segítségével próbáljunk meg rájönni a feladat megoldásának folyamatára és ezzel együtt végeredményre. Ne nyúljunk már az első nehézségnél a telefonunk után, próbáljuk meg tüzetesen átnézni a leírtakat és többször is kísérletezni!