Érdekesség Kultúra

Mi fán terem az NDK turmixgép?

Biztos sokan tudtok róla, hogy a II. világháború után két Németország létezett. Nyugaton a Bundesrepublik Deutschland (BRD), azaz a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK), keleten a Deutsche Demokratische Republik (DDR), azaz a Német Demokratikus Köztársaság (NDK). Utóbbi a keleti megszállású Németország volt, a „Kelet nyugatja”, mert a többi szovjet megszállás alatt álló országokhoz képest itt volt az életszínvonal a legjobb. Nem is csoda, hiszen az NDK gyártotta a német precizitással készült, többfunkciós, saját dizájnú mindennapi használati tárgyakat, így a keleti blokk egyik legerősebb gazdasággal rendelkező országává nőtte ki magát. De most nem akarok belemenni az akkori gazdaságpolitikába, inkább beszéljünk az akkoriban híres termékekről, az MZ motorokról, a Wartburgokról, a Trabantokról, az NDK-s órákról, a Praktika márkájú elektronikai eszközökről, az NDK hajszárítóról, és persze az NDK turmixgépről, de persze még sorolhatnám, mert szinte mindenre megvolt a saját NDK-s termék.

Az NDK mindig ki akart tűnni a többi szocialista ország közül, ezért gyártották a termékeket egyedi stílussal ésKéptalálatok a következőre: ndk hajszárító ugye német precizitással. Máig is vitatkoznak azon hogy ezek a tárgyak akkor is szépek voltak-e, vagy csak mostanra szépültek meg. A biztos, hogy ezek mindig többfunkciósak voltak. Itt van például Kern András Halló belváros! című kabaréjából az NDK turmixgép, amivel lehetett kávét darálni, habot verni, tésztát dagasztani és turmixolni, de az NDK hajszárító sem csak hajat szárítani tudott. Volt neki egy felszerelhető lába, így ventilátorként is lehetett használni. A dobozán pedig az NDK divatos hajviseleti voltak láthatók. Gyártottak motorokat, az MZ-ket, amikből szinte minden férfi vásárolt, ha nem akart 4-5 évet az autóra várni, mert akkoriban a megvásárolt autóra akár öt évet is kellett várni, és nem is mindig azt kaptad amire befizettél. Sokak szerint az akkori legszebb autókat a Wartburg gyártotta.Képtalálatok a következőre: wartburg De, hogy a közlekedés fanok se maradjanak ki a ma is budapesten közlekedő HÉV-eket is az NDK-ban Heiningsdorban gyártották. Ezek a járművek már jócskán 40 évesek, de akinek még van otthon bármilyen NDK-s használati tárgya, láthatja, hogy az egyszerűségük miatt bírják még mindig a strapát.Képtalálatok a következőre: lew hennigsdorf hév

 

 

Képtalálatok a következőre: praktika fényképezőgép

Amit az NDK nagyon tudott még gyártani, azok a fényképezőgépek, a lemezjátszós magnók és az írógépek voltak. A márkájuk a Praktika vagy a Robotron volt. Ezek azok a tárgyak amik a legjobban bemutatják az NDK stílust. Fa vagy fém burkolatuk van, eléggé kocka formájúak, és rajtuk minden Bahnsrift vagy Bauhaus betűtípusban van írva.

Akit érdekelnek az ilyen stílusú retro tárgyak ajánlom a Csepelen az NDK-s tárgyakat bemutató múzeumot, vagy csak nézzen szét a nagyszülők konyhájában vagy nappaliában.

Címkék

Pintér Mátyás

Pajtás: 55. tanfolyam, IX. csoport,
Ifi: 64-65. tanfolyam, IV. csoport