Cikkek Érdekesség Kultúra

Egy ezeréves ital, ami szinte a véletlen műve

A tea egy igen egészséges, különleges ízvilággal rendelkező, valamint nem utolsó sorban nagyon finom ital is. Szinte biztos vagyok benne, hogy ittatok már mindannyian teát, ha máshol nem is, a vasúton, egy hideg, téli szolgálatos reggelen. De mikor itták az első csésze teát?

Történetére csak mondákból, illetve mesékből következtethetünk, de az egyik legismertebb szinte a véletlen műve: időszámításunk kezdete előtt körülbelül 2700-ben Shen-Nung kínai császár a víz elfogyasztása előtt higiéniai okokból elrendelte annak felforralását. A császár kertjében óriási üstökben gőzölgött már a víz, amikor egy szellő következtében levelek hullottak beléjük. Az uralkodó megérezte a pompás illatot, megkóstolta az italt, amit igen frissítőnek talált, így megszületett a tea, ami gyorsan elterjedt Kínában. Idővel Japánba is átszivárgott a tea ismerete, ők egy egész teaszertartást is kapcsoltak hozzá.

 

A tea Európában
Kontinensünkre, egészen pontosan Amszterdamba 1610-ben hajóval érkezett az első teaszállítmány. 50 éven keresztül csak Hollandia volt az egyedüli importőr, ez a kis ország látta el egész Európát. 1669-ben a britek is bekapcsolódtak az üzletbe. Pár éven belül, azonban már a szárazföldön keresztül is hozzájuthattunk az áruhoz. Napjainkban évente 3,5 millió (!) tonna teafüvet állítanak elő, ezzel ez a legnépszerűbb ital a víz után. Sokféle egyszerűbb, de akár különlegesebb ízesítésű teák is kaphatók a boltokban, amik egyaránt forrón és hidegen is fogyaszthatók.

Hagyománya Angliában
Biztosan hallottátok már, hogy az angol emberek rengeteg teát isznak. De hogyan terjedt el ez a szokás? A teaidőt, angolul „teatime” egy éhes bedford-i hercegnő, Anna Russell vezette be, aki úgy gondolta, hogy túl sok idő telik el az ebéd és a vacsora között, ezért egy kellemes teázást iktatott be a délutánba. Ez a mai napig nem csak annyiból áll, hogy leülnek megisznak egy teát, hanem a „tea” szó náluk az uzsonnát is jelenti, amit körülbelül 3 és 5 között fogyasztanak el (igen ez legalább egy másfél órás szokás). Természetesen teát is isznak, amit teafűvel vagy teafilterrel készítenek, ezeket minél több ideig hagyják ázni, hogy minél keserűbb legyen az ital. Ha elkészült cukorral, mézzel, gyömbérrel vagy tejjel ízesítik, az utóbbi egészen furcsa szokás, de elvileg nagyon finom.  Ezek mellett még két-háromféle süteményt, valamint kisebb szendvicseket is fogyasztanak hozzá.

Források
https://www.teekanne.hu/hu/mindent-a-tearol/a-tea-toertenete
https://ang-lia.blog.hu/2017/06/04/teaido
https://kavebolt.net/content/11-a-tea-toertenete
https://www.torzsasztal.com/tea-fogyasztas-tortenete

Címkék