Cikkek Érdekesség

Húsvéti jelképek, szimbólumok

A húsvét a tavasz legkiemelkedőbb ünnepe, amely egyre inkább közeledik. Ekkor a keresztény emberek Jézus halálára és feltámadására emlékeznek, emellett a tavasz eljövetelének az ünnepe is. Ezt az eseményt egy negyvennapos böjt előzi meg. Sok-sok jelkép, valamint szokás kapcsolódik a húsvéthoz, viszont ezek hátterétől és jelentéséről egész keveset tudunk. A legfontosabbakat össze is gyűjtöttem nektek.

Nyúl

A nyuszi a családot jelképezi: az édes, kedves nyulak jól szaporodnak, a keresztény vallás ezt úgy tartja, hogy ennek így kell lennie Isten minden teremtményének. Minden kereszténynek békés, szerető, népes családot kell létrehoznia. Angolszász hiedelmek szerint, a húsvéti nyúl a holdat jelképezi, ugyanis a nyúlról úgy tartják, hogy soha nem csukódik le a szeme, mint a holdnak.

Csibe
Az új élet, a megújulás jelképét őrzi a tojásból kibújó húsvéti csibe, melyet képeslapokon díszítő elemként láthatunk mostanság. Gyakori a levelezőlapokon a tojásra festett madár, nagyobb csirke is vagy a kotlóst és csibéit együtt ábrázoló életkép. Tehát a kiscsibe a tojással együtt a megújulás jelképe.

Bárány
A legősibb és a legelterjedtebb húsvéti jelkép. A húsvéti bárány Jézust jelképezi. Kapcsolatba hozható azzal a vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.

Tojás
A tojás a termékenységet, az újjászületést jelképezi. Rejtélyesség, ahogyan az élettelenből kifejlődik az élet. A piros tojásnak mágikus ereje van, erőt, illetve Krisztus vérét is szimbolizálja.

Barka
Fontos húsvéti jelkép, a mi éghajlatunkon a pálmaágakat helyettesíti , amelyekkel üdvözölte a nép a Jeruzsálembe bevonuló Jézust. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnapján. A megszentelt barka eresz alá helyezve villámcsapástól őrizte a házat,  de különböző betegségek gyógyítására is használták.

Locsolkodás
Húsvét hétfőn faluhelyen a kútból húzott vízzel locsolták meg a lányokat, vagy

nemes egyszerűséggel egy patakba vetették. A fiúk ezután tojást és szalonnát, vagy festett tojást kaptak. A tojások által a lányok érzelmeiket is ki tudták fejezni, piros tojással szerelmet is vallhattak.

Kalács

A kalács a jólét és gazdagságot jelképezi, a hálaadást fejezi ki. A hármasfonatos verzió a leggyakoribb. Ez a sült kelttészta szintén csak a magyar hagyományokban fordul elő és az ősi áldozati ételek maradványaként tartják számon.

Húsvéti gyertya
Húsvét ünnepének tiszteletére a hívek gyakran gyújtanak gyertyát. A fény a boldogságot és Krisztus jelenlétét szimbolizálja, aki feltámadt a halottak közül.Úgy tartják, az ünnepi gyertya megnyitja az utat az új élet felé, ezért bír ekkora jelentőséggel a húsvéti gyertya.

Címkék