Hírek Programok

Táborlevél és nyilatkozatok 2021 – Gyermekvasút

Játék a táborban
Játék a táborban

Általános tájékoztató a 2021. évi Gyermekvasutas Táborokról

Idén rendhagyó módon két-két csoport táborozik nyolcnapos turnusokban, melyek során a táborozó pajtások felváltva (kétnaponta) állnak szolgálatba és vesznek részt szabadidős programon. A táborozás megkezdését, befejezését és a csoportok napi általános programját a levél végén közöljük táblázatos formában.

A pandémiás helyzetre tekintettel számos intézkedést hoztunk, melyek a vírushelyzetből fakadó kockázatok minimalizálását célozzák.

  • A létszámcsökkentés érdekében egy turnusban csak két csoport táborozik együtt, így a tábor hossza is nyolc napra csökken. A csoportok felváltva állnak szolgálatba és vesznek részt szabadidős programon.
  • A szabadidős programok szervezése során is törekszünk a kockázatok minimalizálására. A tömegközlekedés használatát mellőzzük, a közeli, kültéri programokat részesítjük előnyben.
  • A két táborozó csoportot külön faházsoron szállásoljuk el. A napirendet úgy alakítjuk ki, hogy a két csoport a lehető legkevesebbet találkozzon egymással (de ennek teljes megakadályozása a gyermektáborok jellegéből adódóan megvalósíthatatlan).
  • Fokozottan ügyelünk a higiéniára, az egész tábort (beleértve a faházakat is) rendszeresen takaríttatjuk.
  • A gyerekeknek folyamatosan biztosítjuk a kézfertőtlenítés lehetőségét, ennek fontosságára a szokásosnál is gyakrabban felhívjuk a figyelmüket.

A biztonságosabbá tétel (a kontaktusok minimalizálása) érdekében a gyermekvasutas szolgálatok is rendhagyó szabályok szerint zajlanak.

  • A hétvégi napokon is csak egy szolgálatos csoport lát el szolgálatot.
  • Több nyitva tartó állomás között osztjuk el a pajtásokat a zsúfoltság csökkentése érdekében.
  • A felnőtt dolgozók és az ifivezetők rendszeresen felhívják a gyerekek figyelmét a megfelelő kézmosásra.
  • Az utasokkal való találkozások alkalmával kötelező a maszkviselés. Minden gyermekvasutas részére központilag biztosítunk egységes, névvel ellátott, 30 alkalommal mosható maszkot, amely nélkül senki nem állhat szolgálatba. Az utasforgalmi területeken a maszkviselés elmulasztása a napi értékelés lerontását, ismétlődés esetén a szolgálatoktól való eltiltást vonhatja maga után.
  • 2021. július 3-tól már nem kötelező a maszkviselés a járműveken és az utasforgalmi helyiségekben. Kérjük, hogy azok a gyermekvasutasok, akik továbbra is a maszkviselés mellett döntenek, a központilag biztosított maszkot hordják a szolgálatokban.
  • A készpénzt kezelő pajtások (pénztárosok, vonatkísérők) részére gumikesztyűt biztosítunk.
  • A szolgálatos vonatokon az utasok elől elzárt szolgálati szakaszt tartunk fenn.
  • Az utasok részére kötelező a száj és az orr eltakarása, valamint a megfelelő távolságtartás.

Csak azok a gyermekvasutasok és ifivezetők táborozhatnak, akik a táborozás megkezdésekor az idei évre érvényes vasúti szakmai vizsgával rendelkeznek és ezt a Gyermekvasutas Ellenőrzőjükkel igazolni tudják. Aki nem rendelkezik az idei évre érvényes szakmai vizsgával, mihamarabb kérjen vizsgaidőpontot a fustos.istvan@mav.hu címen.

 Ha a gyermek a táborozást később kezdi meg, vagy a táborozáson nem kíván részt venni, erről kérjük a csoportvezetőt a táborozás megkezdése előtt értesíteni.

Gyermekük látogatására a szolgálatokban van lehetőségük. A táborozó pajtások elszigetelése érdekében szülők nem léphetnek be az Otthonépületbe (és a táborba sem.) Ahhoz, hogy egy táborozó pajtás elhagyja a tábort, minden esetben a táborvezető engedélye szükséges.

A tábor költsége 15 000 Ft, amit érkezéskor egy összegben kérünk befizetni. A tábor első reggelén van lehetőségük ezt az összeget bankkártyával is befizetni. Ezen az összegen felül csak minimális költőpénzt hozzanak magukkal a gyerekek!

A nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatást kérhetnek a Gyermekvasutasokért Alapítványtól a sihuhu.com/tamogatas oldalon található kérvény elküldésével a gyv.alapitvany@gmail.com címre, legkésőbb a táborkezdés előtt két héttel.

Kérjük, hogy a gyermek a táborba értéket lehetőleg ne hozzon (fényképezőgép, laptop, ékszer stb.), mert őrzésükre a lehetőségeink korlátozottak – nincs is ezekre szükség a táborozás során. Az eltűnt tárgyakért nem tudunk felelősséget vállalni! A táborvezetőnek őrzésre leadott tárgyakért is csak gyermekenként legfeljebb összesen 10.000 Ft-ig vállalunk felelősséget, a tárgy(ak) valódi (össz)értékétől függetlenül. Ifivezető a gyerekektől értéket nem vehet át. A táborban üdítő- és csokiautomatát külső cég üzemeltet, ezért az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatban (pl. pénz elnyelése) felelősséget nem vállalunk.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük Önöket, hogy a gyerekek ne hozzanak a táborba olyan tárgyakat, eszközöket, anyagokat, amelyek a többi gyerek számára veszélyt rejthetnek magukban: tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, szúró-vágó tárgyakat, valamint általános gyógyszereket.

Bízunk benne, hogy ellenőrzik a gyerekek felszerelését Önök is. Az ilyen tárgyakat a táborozás elején a gyerekekkel önkéntesen leadatjuk, későbbi megtalálásuk a táborozásból való azonnali kizárást vonja maga után.

Kérjük, hogy a táborba élelmiszert ne hozzanak, vagy csak annyit, amit a gyerek azonnal el is tud fogyasztani, mert a faházakban élelmiszert és italt (ásványvízen kívül) tárolni nem szabad. A gyerekeknek napi hatszori étkezést biztosítunk.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút üzemi konyháján a diétás étkeztetés (pl. glutén-, laktóz intolerancia stb.) a hatályos 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásai szerint nem biztosítható.

A diétás ételt igénylő gyermekek ellátásában úgy tudunk közreműködni, hogy részükre a szülők által behozott, egyértelműen megjelölt, személyre szabott ételtárolóban megmelegítjük az ételt. Az étel napközbeni tárolását az erre a célra rendszeresített hűtőben és polcon biztosítjuk. A diétás étkeztetéssel kapcsolatban az érintettek részére Körtvélyesi Eszter nevelőtanár ad bővebb felvilágosítást a +3630 481 6252 telefonszámon.

Amennyiben a gyermek rendszeresen gyógyszert szed, ezeket a táborvezető őrzi és adagolja az Önök által előzetesen, írásban megadott módon.

A táborba az alábbiakat feltétlenül hozni kell (a táborozás csak így kezdhető meg):   

  • az általunk biztosított, egységes, mosható maszk (ennek használata a szolgálatokban kötelező, tisztításáról és fertőtlenítéséről minden szolgálat után mi gondoskodunk)
  • a mellékelt Szülői nyilatkozat kitöltve és a TB kártya fénymásolata
  • diákigazolvány (le kell adni)
  • a tábor költsége (15 000 Ft)
  • Gyermekvasutas Ellenőrző, Segédlet, síp, karóra, kéken író golyóstoll (3 db)
  • kiadását követően az iskolai bizonyítványt a nevelőnek kérjük bemutatni (Az évvégi bizonyítványok bemutatásának utolsó határideje szeptember 30.)
  • sötét, zárt cipő (elsősorban fekete félcipő)
  • 4 pár szolgálathoz szükséges zokni (lányoknak fehér térdzokni, fiúknak sötét zokni)
  • harisnyanadrág és sötét zokni a lányoknak (a hidegebb szolgálatos napokra)
  • 2 db fehér ing / blúz (a hétvégi és a hidegebb szolgálatos napokra)
  • tisztálkodószerek (papucs, fogkefe, fogkrém, tusfürdő, sampon, fésű, törölköző stb.)
  • fürdőruha, naptej (min. 20 faktoros), papírzsebkendő
  • kulacs (pihenő napokra)
  • hálózsák (javasolt)

A táborvezetés fenntartja magának azt a jogot, hogy egészségügyi okokból (pl. baleset, megbetegedés) vagy súlyos magatartási problémák esetén a gyermeket a táborozásból időszakosan vagy véglegesen hazaküldi. A szülő a szándékos rongálásból vagy a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkat az üzemeltetőnek megtéríteni köteles.

A pandémiás helyzetre való tekintettel a megbetegedések jeleit a szokásosnál is szigorúbban fogjuk kezelni. Amennyiben valakin a tábor során betegség jeleit észleljük, azonnal és véglegesen hazaküldjük a táborból.

Szeretettel várjuk azokat a gyermekeket a szolgálatokba és táborokba, akik családja számára megnyugtatók a fenti intézkedések. Bízunk benne, hogy a jelen helyzetben is emlékezetes, pozitív élményeket tudunk nyújtani.

Tisztelettel: Besztercán Kornél, a Gyermekvasút vezetője és Keresztes Péter, a Gyermekvasutasokért Alapítvány kuratóriumának elnöke

 


I. turnus – I., VIII. csoportok
Táborvezető: Sütő Dániel

I. turnus - Táborlevél


II. turnus – V. csoport
Táborvezető: Sütő Dániel

II. turnus - Táborlevél


III. turnus – III., VI. csoportok
Táborvezető: Körtvélyesi Eszter

III. turnus - Táborlevél


IV. turnus – II., XIII. csoportok
Táborvezető: Körtvélyesi Eszter

IV. turnus - Táborlevél


V. turnus – IV., XII. csoportok
Táborvezető: Badovszky Adrienn

V. turnus - Táborlevél


VI. turnus – X., XV. csoportok
Táborvezető: Badovszky Adrienn

VI. turnus - Táborlevél

 


VII. turnus – VII., XI. csoportok
Táborvezető: Badovszky Adrienn

VII. turnus - Táborlevél


VIII. turnus – IX., XIV. csoportok
Táborvezető: Körtvélyesi Eszter

VIII. turnus - Táborlevél


A további turnusok táborlevelei később kerülnek kihirdetésre.


Szülői és EÜ nyilatkozat

Kérjük, kétoldalasan, egy papírlapra nyomtassák

Szülői nyilatkozat és egészségügyi lap


A fájlok PDF formátumban nyílnak meg, melyek megnyitásához az Adobe Reader programot javasoljuk!


Kisegítő szolgálatok

A nyári kisegítőszolgálatokról az alábbi gomb megnyomását követően tájékozódhatsz.

Kisegítő szolgálatok 2021 nyarán

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója