Cikkek Gyermekvasút Szakmai

Hárshegy állomáson már két új váltón zajlik a forgalom

Az októberi lezárás idején Hárshegy állomás 2-es számú váltóját építették át. Tavaly az állomás 1-es számú kitérőjét is kicserélték.

Az október 11-től 13-ig tartó lezárás idején Hárshegy állomás 2-es számú váltóját építették át. Tavaly ősszel az állomás 1-es számú kitérőjét is kicserélték, így ma már mindkét váltó új, 48 kg/folyóméteres sínekből álló, rugalmas rendszerű szerkezet, melyeken a járművek futása is zökkenőmentesebb, az utasok számára is komfortosabb lesz az utazás ezeken a vágányszakaszokon. A régi váltók még 34 kg-os sínrendszerűek voltak, ami napjainkban már a MÁV hálózatán (és a Gyermekvasúton is) elég ritkának számít, ezért az alkatrész-utánpótlás nehézkes. A most beépített 2-es váltó érdekessége még, hogy ez már ún. zárnyelves váltó, hasonlóan a hűvösvölgyi 2-es váltóhoz: a csúcssín rögzítéséért nem kampózár, hanem zárnyelv felel.

A váltócserével egy időben a vonóvezeték-hálózaton is végeztek munkálatokat a szakemberek: egy korábbi fakidőlés okozta sérüléseket állítottak helyre az egyik vonóvezetéktartó-oszlopnál. A kirándulók számára is látható változás, hogy a SÁRGA turistajelzés vasúti átjárójánál (a „forgós” átjárónál) átépítették az előjelzőhöz vezető vonóvezeték-csatornát, a járóút itt új murvaburkolatot is kapott.

A korlátozás ideje alatt, kedden és szerdán csak Szépjuhászné és Széchenyihegy között jártak a vonatok, a járművek pedig Széchenyihegyen éjszakáztak.

Fotók: Jablonkay Gábor, Váczi Viktor

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója