Cikkek Egyéb Érdekesség

A legidiótább világnapok, és miért léteznek valójában?

Világnapokkal biztos ti is találkoztatok már. Amikor a suliban versmondásra, éneklésre kényszerítenek a Költészet vagy a Zene Napja alkalmából, a sok természetvédelmi előadás a Föld napján, esetleg a Pi-nap, a matektanárok szent ünnepe… Megvan? Ez így nem hangzik túl izgalmasan, igaz? Mi lenne ha azt mondanám, ezeknek az évente ismétlődő kínzónapoknak van egy érdekesebb, viccesebb, furcsább oldala is? 

De még ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük azzal, hogy mik is azok a világnapok?

,,A világnapok és nemzetközi akciónapok olyan évenként ismétlődő, globális vagy számos országra kiterjedő ünnepek és figyelemfelhívó napok, amelyeket különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan.” Wikipédia

Tehát ezek olyan napok, amelyek minden évben ugyanazon a napon vannak, és egy országra, vagy a teljes világra kiterjedően hirdetnek valamilyen fontos témát, felhívják rá a figyelmet. Néhány világnap egyébként valóban hasznos, de a legtöbb… hát izé…. kevésbé. Összegyűjtöttem Nektek a lehető leghülyébb, de tényleg létező világnapokat, hogy legyen mit ünnepelni legközelebb. 

 

A Spagetti Világnapja  – Január 4. 

Én olasz nemzeti ünneppé tenném. 

 

 

 

 

 

A Nutella Világnapja  – Február 5. 

A nap Sara Rosso ötlete volt 2007-ben. Akkoriban az USA-ban az olasz eredetű Nutella egyáltalán nem volt kapható, így amikor az amerikai nő először felfedezte Európa polcain a mogyorós csodát, mindenképp meg akarta azt osztani az otthoniakkal. A gasztroblogját olvasó Nutella fanok hulláma nagy szerepet játszott abban, hogy most már a világ szinte minden táján megtalálhatjuk az édességet.

 

 

Nemzetközi Beszélj Úgy, Mint Egy Kalóz Nap – Szeptember 19. 

A nap egyik kitalálója, Mark Summers szerint a nap az egyetlen ismert ünnep, amely egy sportsérülés következtében jött létre. A Summers és a másik ötletgazda, John Baur közötti teniszmérkőzés során egyikük „Aaarrr!” kitöréssel reagált a fájdalomra, így született meg az ötlet. Belsős poénnak indult, de azóta a napot világszerte ünneplik, Baur és Summers pedig a témához kapcsolódó ajándéktárgyakat árulnak a honlapjukon.

 

Hagyd Ki az L-t Nap – December 25.

Eme csodás nap eredete (és értelme) ismeretlen, de egy szójátékon alapul: Karácsony napján van, a Karácsony franciául Noël, amit ha angolul kiejtünk, “no L”-t, tehát “nem L”-t vagy “nincs L”-t kapunk. A nap lényege tehát egyszerű: bármit mondasz vagy írsz, hagyd ki belőle az L betűt. *cries in Lili* 

 

 

 

Nemzetközi Kutyakeksz Méltányoló Nap – Február 23.

Kutyaimádók, figyelem! Ha a te kutyád is megőrül a nasiért, akkor ez a ti napotok. A kiskedvenced határozottan szeretni fog érte. 

 

 

 

Dolgozz Meztelenül Nap  – Február 7.

Bármennyire csábítóan hangzik, ezt a napot nem szolgálatban kell ünnepelni! A feltaláló Lisa Kanarek, aki miután kilépett egy vállalattól, Working Naked vagy Meztelenül Dolgozás néven céget is alapított, az otthonról dolgozás szabadságára utalva.

 

 

Ne Sírj a Kiborult Tej Miatt Nap – Február 11. 

A vicces megfogalmazás ellenére a nap üzenete nagyon aranyos: arra utal, hogy a pozitív világlátásunkat akkor is meg kell őriznünk, ha az élet nem feltétlenül nekünk kedvez. A múlton nem változtathatunk, és a sírás sosem segít. 

 

 

 

 

 

Nemzetközi Csirketánc Nap –  Május 14.

Emlékszel még az alsós hardcore diszkókra és a csirketáncra? Ha elfelejtetted volna, itt az alkalom, hogy felelevenítsd a tudásod: elő a szárnyakkal és mehet a tánc!

 

 

 

 

Tegyél Egy Párnát a Hűtödre Nap – Május 29.

A közhiedelem szerint a kamrában tartott párna szerencsét és gazdagságot hoz, ezt a hagyományt újítja meg a nap. Ha kipróbálnád, azért előtte tájékoztasd a veled élőket! Nehogy azt higgyék, hogy mostantól a hűtőben alszol…

 

 

 

Vonyítsd meg a Holdat Nap és Éjszaka – Október 26. 

Nem tudtam rájönni, hogy az ünnep kitalálása közben mire gondolt a költő, de feltételezésem szerint arra ösztönzi az embereket, hogy nappal vagy éjszaka menjenek ki, és vonyítsák meg a Holdat, mint egy farkas. Rendkívül hasznos.

 

 

 

Csokiba Mártott Bármi Nap – December 16. 

Őszintén. Ki ne szeretné a csokiba mártott dolgokat? Na, ugye. Akkor ez a nap a tiétek, hiszen most mindent is beboríthatsz ezzel a folyékony, meleg, édes finomsággal! Az ízlés határain belül persze…

 

 

 

 

 

 A Tojás Világnapja – Október második péntekje

A Tojás Világnapját minden év októberének második péntekén tartják. A közvéleményben elterjedt az a nézet, hogy a tojás fogyasztása egészségtelen a magas koleszterintartalma miatt, így a Nemzetközi Tojásszövetség (igen, ilyen teljes mértékben létezik) a tévhit megdöntésének és a tojásfogyasztás népszerűsítésének érdekében szervez programokat minden évben.

 

 

 Különböző Színű Cipők Napja – Május 3.

Ezt a mókás napot Dr. Arlene Kaiser hozta létre, hogy ünnepelje az emberi sokszínűséget. Vicces nap, de szolgálatokban azért maradjunk a ,,Gyermekvasút szellemiségével összeegyeztethető stílusú fekete zárt” cipőnél. 🙂

 

 

 

 

 Szőrlabdára való Figyelemfelhívó Nap – Április utolsó péntekje 

A kutyakeksz-nap után a macskások is kaptak egy alkalmat: a szőrgolyók kialakulása gyakori macskabetegség, amit a mosakodás által a szőr lenyelése okoz. A világnapot (nem meglepő módon) egy állatorvos indította el, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára.

 

 

 Menj Dolgozni Pizsamában Nap – Április 16

Ez a nap nyúlik vissza a legkorábbra. 1955 óta az USA-ban április 15. az adófizetés napja, így másnap egy pihenőnapot adtak az embereknek. Természetesen ezt a napot se szoliban ünnepeljétek, kivéve, ha a pizsamátok színe harmonizál az egyenruhával. 🙂

 

 

 

 

 A Grillsajtos Szendvicsek Napja – Április 12. 

Ha te is hatalmas sajt-fan vagy, akkor ez a te napod. Vedd hát elő a kedvenc kenyeredet és sajtodat, süsd össze és élvezd ezt a fantasztikus comfort food-ot! 

 

 

 

 

 

 Nemzetközi az Életed egy Hazugság Nap – Március 15.

A nem hivatalos ünnep szelíd emlékeztető arra, hogy senki sem tökéletes, tévedéseink elfogadására és azok kijavítására ösztönöz. Nem tudom, ez milyen összefüggésben van a márciusi ifjakkal though…

 

 

 

 

 

 

 A Szinglik Világnapja – Február 15. 

Előtte nap ugye a Valentin-nap, ahol minden boldog-rózsaszín-szívecskés, de szegény egyedülálló emberekre senki nem gondol, így kitaláltak maguknak egy saját napot, a szerelem ünnepének másnapján. Kérdés, hogy kárpótol-e, de kétségtelenül vicces.

 

 

 

 

 

 Nemzeti Buborékfólia Megbecsülő Nap  – Január utolsó hétfője

Oké, de a legjobb érzés ever, amikor rendelsz valamit netről és megérkezik 2000 réteg buborékfóliába csavarva, és ki lehet pukkasztgatni az egészet… És erre most itt egy egész nap! 

 

 

 A Mókusok Megbecsülésének Napja – Január 21. 

A mókusok azon kívül, hogy rendkívül aranyosak, határozottan hasznosak is: elrejtik a makkot a földbe télire, elfelejtik kiásni, ebből pedig idővel egy új fa növekszik. Becsüljük hát meg őket!

 

 

A Magyarországon hivatalosan ünnepelt világnapok listáját itt, a legfurább világnapok teljes listáját pedig itt találjátok. 

Köszönöm, hogy elolvastad, remélem tetszett és találtál valami ünnepelni valót!

Címkék

Galambos Lili

Pajtás: 60. Tanfolyam, I. csoport
iFi: 68-69. Tanfolyam, IV. csoport