Cikkek Egyéb Érdekesség

A legszebb kirándulóhelyek Magyarországon

Neked is eszedbe jutott már, hogy a szokásos vasárnapi otthon Netflixezés helyett inkább kimozdulnál valahova? Esetleg éppen az előbb említett tevékenység miatt nem láttad a családodat egy hete, és már kezded elfelejteni az arcukat? Ha úgy érzed, szívesen csinálnál valami hasonlóan pihentető, de talán hasznosabb dolgot, itt van 3 gyönyörű hely Magyarországon, ahova ellátogathattok közösen.

 

1. Szarvasi Arborétum

Magyarország kicsiny méretei ellenére 32 arborétumnak ad otthont, ezek közül az egyik legszebb a 82 hektáros Szarvasi Arborétum. A botanikus kert a Hármas-Körös holtága mentén alakult ki, gyűjteményében közel 1600 fa- és cserjefaj található. Az ösvényeken sétálgatva csodálatos növényeket, szabadon páváskodó pávákat, harkályokat, sárgarigókat és mókuscsaládokat láthatunk.

A park másik fő attrakciója a Mini Magyarország makettpark, ahol országunk legszebb látványosságait tekinthetjük meg piciben, körülötte működő modellvasúttal. A közel 280 méternyi alagutakat és hidakat tartalmazó pályán a magyar vasúttörténet legendás „szereplői”, a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz, vagy a NOHAB mozdony kelnek át. A járművek gombnyomásra indulnak, a látogatók által. Az interaktív vasútmakettek olyan mini állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási vagy a bátaszéki vasútállomás.

 

2. Dobogókő

Dobogókő Budapesttől 25 kilométerre található, a Dunakanyar szívében. Minden évszakban gyönyörű, számtalan turistaút kiindulópontja, kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is érinti. Ha a kistesóddal mész, a könnyed körtúrát ajánlom, de hardcore kirándulóknak hosszú, Visegrádig tartó lejtőkön és kaptatókon haladó útvonal is található.

 

3. Zselici Csillagpark – Zselickisfalud

A kevés mesterséges fénynek és az alacsony szintű fényszennyezésnek köszönhetően a csillagos ég olyan részleteit is szemügyre vehetik az idelátogatók, amelyeket máshonnan nincsen lehetőségük megtekinteni. Ha elmentek, nem csak nappali, de éjszakai programokon is részt vehettek, ahol megismerkedhettek a természeti kincsekkel: a tájjal, a somogyi erdővel és az égbolt csodáival. Az éj leszálltáig pedig a közeli Zselici Csühögő kisvasúton tölthetitek a napot.

Jó kirándulást! 🙂