Cikkek

Leányrablás, dühös anyósok, boldog Valentin-napot?

Jolán néni, a neves áruházlánc szorgos alkalmazottja, idegesen lerángatta a karácsonyi égősorokat a bejárat felől, majd helyükre hatalmas, rózsaszínű szívecske-füzért akasztott. A kissé megszomorodott műfenyőt visszahelyezte méltó helyére a raktár sarkába, hogy helyet adjon a hatalmas virágos bódénak, a november óta a polcon rostokoló csoki mikulásokat pedig csoki szívekre és pralinés dobozokra cserélte. Így az üzletbe tévedő vásárló akarva-akaratlanul is megállapíthatta, hogy bizony, közeleg a Valentin-nap, a szerelmesek napja. És akarva-akaratlanul is felmerülhetett benne, hogy mégis ki a felelős mindezért? A felelős persze végső soron maga a szerelem, de mi is, vagy ki is ő valójában?

Ókori görög barátaink a szerelem isteneként egy Erósz nevű szárnyas és igen jóképű fickót imádtak, aki ide-oda röpködött a világban és lövöldözött az emberekre a nyilaival. Egyben ősi erő, aki az egész világot, még az isteneket is a markában tartja, valamint Aphrodité, a szépség istennőjének kicsi fia. Viszont egyszer maga Erósz is szerelembe esett, a történet pedig nem egészen hétköznapi…

 

Erósz és Psyche története

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy hercegnő. Ezt a hercegnőt Psyche-nek hívták és gyönyörű szép volt. Hogy mi volt ezzel a baj? Először is az, hogy földöntúli szépsége miatt nem akadt kérője, hiszen a férfiak megrettentek tőle és inkább csak távolról imádták. Másodszor pedig sikerült kivívnia Aphrodité féltékenységét, amiről, ha az ember egy kicsit is járatos a görög mitológiában, akkor tudhatja, hogy nem jó hír. Aphroditénál az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az emberek Psyche-t kezdték el imádni helyette. Bosszúból aljas tervet eszelt ki és már tudta is, kit hívjon segítségül. A fiát, Erószt, a szerelem istenét küldte el a lányhoz a következő utasítással: érje el, hogy a hercegnő beleszeressen valami csúf szörnyetegbe. Erósz el is ment az embervilágba, hogy teljesítse anyja kérését, de az alvó Psyche gyönyörűsége teljesen elbűvölte. Olyannyira, hogy véletlenül saját magát sebezte meg bűvös nyílvesszőjével és bumm! a következő pillanatban már halálosan szerelmes volt a lányba. Így tehát a terv a legkisebb mértékben sem úgy sült el, mint ahogyan kellett volna.

Eközben Psyche-nek kezdett elege lenni a magányoskodásból, felkereste Apollón jósdáját és megtudakolta tőle, hogyan tehetne szert egy vőlegényre. A kérdésre egészen hétköznapi válasz érkezett: a lányt esküvői ruhába öltöztetve ki kell rakni egy sziklára, ahol eljön érte leendő férje, akinek legfőbb ismertetőjegye, hogy egy szárnyas szörnyeteg. Psyche tehát fogta magát és teljes menyegzői díszben kiült egy magas sziklára. Hamarosan el is jött érte Zephürosz, a Nyugati Szél, és magával repítette újdonsült vőlegényéhez. A lány, legnagyobb döbbenetére egy tündöklő palotában tért magához, ahol láthatatlan szolgálók lesték minden kívánságát. Az egyetlen dolog, amit kissé furcsállt, az maga a vőlegénye volt. A férfi ugyanis szintén láthatatlan volt, ráadásul Psyche lelkére kötötte, hogy a lány sosem láthatja őt meg. Ettől eltekintve viszont a pár a továbbiakban boldogan éldegélt a pompás palotában. Egészen addig persze, amíg Psyche (joggal) kíváncsi nem lett és egy éjjel egy olajlámpás kíséretében oda nem lopódzott vőlegénye ágyához. Viszont akit ott talált, az nem egy förtelmes szörnyeteg volt, sőt! Éppen ellenkezőleg! Az ágyon a leges leggyönyörűbb férfi, ha eddig nem sejtetted volna, maga Erósz feküdt. A lány közelebb lépett, de olyan ügyetlen volt, hogy nemcsak hogy megsebezte magát Erósz egyik nyílvesszőjével (ismerős, nem?), hanem ráadásul a lámpásból egy csepp forró olaj is rácseppent a fiúra, mire az, érthető okok miatt felébredt, megharagudott Psyche-re, mivel az megszegte az egyezségüket, majd egyszerűen elrepült.

A még mindig bosszúszomjas anyós, Aphrodité, kihasználta az alkalmat, hogy móresre tanítsa Psyche-t és azt mondta neki: ha vissza szeretnéd szerezni a fiamat, ki kell állnod ezeket a próbákat! Majd elküldte három lehetetlen küldetésre, amiket a lány viszont meglepően sikerrel teljesített. Ezek után Aphrodité elküldte a pokolba… mármint szó szerint, azzal a céllal, hogy hozzon onnan a Pokol királynőjétől, Perszephonétól egy láda szépséget. Psyche így is tett, de visszafelé jövet kíváncsian belekukkantott a ládába, melynek tartalma sajnos nem szépség volt, hanem, megesik az ilyesmi, halálos gőz. Viszont a következő pillanatban hősiesen megmentésére sietett szerelme, Erósz, aki időközben teljesen megbocsájtott neki, és visszahozta az életbe egy kevés ambróziával (az istenek eledele). Az ambróziától Psyche halhatatlan istennővé vált, majd nagy boldogságukban nyomban összeházasodtak Erósszal, kibékültek Aphroditével, majd később gyermekük is született, akit Hedónénak, azaz gyönyörnek neveztek el.

Konklúzió? Talán az, hogy még magának a szerelem istenének se megy ez olyan könnyen, szóval aggodalomra semmi ok. Illetve érdemes jóban lenni az anyósunkkal. Addig is, boldog Valentin-napot mindenkinek!