Cikkek Egyéb Érdekesség Vasúton

Mi történt a gyermekvasúton 2022-ben

Ismét eltelt egy év, melynek során rengeteg dolog történt a vasutunkon. Az év utolsó cikkében most pedig felidézzük azt, hogy mi minden történt a Gyermekvasúton.

Megújult a hűvösvölgyi tábor

Március elején megtartották a tábor bokrétaünnepét, amikor azt ünnepeltük, hogy az új épület legmagasabb pontja megépült. Ezek után pedig nyárra el is készült mind az épület, mind pedig a különböző egyéb elemek nagy része is, így idén már itt tölthettünk el 10 napot. Jövőre várhatóan teljesen befejeződik a felújítás, így többek között használatba vehetjük majd a sportpályát, illetve a kondiparkot is.

 

MK48-as mozdonyunk lett

Bővült a járműparkunk is, hiszen hozzánk került az MK48 2030 pályaszámú mozdony is.  Az első útját április 15-én tette meg, amikor is hirtelen be kellett ugrania, hogy a nosztalgiavonatot vontassa. Azóta a jármű rendszeresen megtalálható a különböző vonatok élén, sőt, a téli időszakban még fényfüzérrel is kidíszítették, így a sötétben még szebben néz ki.

 

Kivágták a híres virágvölgyi fát

Sokunknak megvannak az emlékei arról a tölgyfáról Virágvölgy állomáson, mely az első vágány peronján állt, és a menesztésekkor, valamint amikor a váltóhoz mentünk ki, meg kellett kerülnünk. Sajnálatos módon a több száz éves fa az idő múlásával egyre csak veszített az erejéből, és egyre kevésbé nőttek rajta levelek, július 10-én pedig több ága is letört. A vonatközlekedés visszaállításhoz a Katasztrófavédelemre is szükség volt. Sajnos ezek után megállapították, hogy a fa balesetveszélyes, így kénytelenek voltak kivágni. A helyére természetesen új facsemetét fognak ültetni, reméljük az is legalább ennyi ideig fog állni.

Megváltoztak a normafai buszok viszonylatszámai

Augusztus 6-ától más számmal közlekednek azok a buszok, amelyekkel Normafa, illetve Csillebérc érhető el. A 21-es busz 221-es, a 21a 21-es lett, a 212-es busz pedig mindennap feljön a Normafához. Reméljük mostanra mindannyian megtanultátok ezeket, hiszen akár a vizsgán is kérdezhetik majd.

Megújulva ismét volt Nosztalgia szolgálat.

Már hosszú ideje hagyomány, hogy szeptemberben néhány alkalommal régebbi Úttörő és Gyermekvasutasok állnak helyettünk szolgálatba. Az idei évben megújult a rendszer, most ugyanis az egyik alkalommal az úttörők, a másik alkalommal pedig a volt gyermekvasutasok jöhettek szolgálatba, a korábbi egy összevont nosztalgia szolgálat és egy családi szolgálat helyett, amikor is a volt vasutasok a családjukkal együtt szolgálhattak.

 

Ismét szolgálhatunk Csillebércen

Nem egészen 1.5 év után, szeptember 15-én ismételten kinyitott Csillebérc állomás. A felújítás ideje alatt megújult az állomásépület, illetve a peron, valamint a VES biztosítóberendezést is megjavították. Az állomás azóta a korábbiaknál sűrűbben van nyitva, így sokatoknak van lehetősége itt szolgálni.

 

Új árakon áruljuk a jegyeket az utasoknak

Október óta új jegyárak érvényesek a vasúton. Valamennyi jegy ára emelkedett, így ha még nem tettétek volna, akkor mindenképpen tanuljátok meg ezeket, hiszen kereskedelmi szolgálataitok során mindenképpen szükségetek lesz rá, valamint akár a vizsgán is előkerülhet kérdésként.

Családi napot tartottak Hűvösvölgyben

Október 16-án másodjára került megrendezésre a Családi nap a gyermekvasúton. A rendezvényen különböző programokon vehettek részt az idelátogatók, valamint érdekes előadásokat is láthattak. Az esemény sikerességét jól mutatja, hogy több, mint 8000 ember vett részt rajta, ami több, mint az eddigi gyereknapok bármelyike, illetve sikerült megdönteni az utasrekordot is.

Vasútmodell kiállítás

A Családi nappal azonos hétvégén megrendezésre került egy másik program is, méghozzá a kisvasúti vasútmodell kiállítás. A tornateremben több 10 méteren helyezkedtek el a terepasztalok, amelyeken folyamatos mentek a vonatok

Újra forgalomba állt az 56-os gőzös

Hosszú idő után visszatért felújításáról a 490 056 pályaszámú gőzmozdony, így November óta hétvégenként rendszeresen van esélyetek a nosztalgiavonaton szolgálni, az utasoknak pedig utazni.

 

Emlékvonat közlekedett a hegyközi kisvasút tiszteletére

November 7-én az 1980-ban megszűnt hegyközi kisvasút emlékére fotósvonat közlekedett a vonalon. A szerelvény a Sárospatak és  Pálháza közötti kisvasúton található tehervonatok mintájára egy MK45-ös és egy MK48-as mozdonyból, 5 teherkocsiból, valamint egy szalonkocsiból állt. A járatra pillanatok alatt el is keltek a helyek. Az út egyik érdekessége volt, hogy meglepetésszerűen megjelent egy régi lovaskocsi is, mellyel még inkább nosztalgikus képeket lehetett készíteni.

Adventi váróterem nyílt Széchenyihegyen

Az adventi időszakra való tekintettel decemberben berendezték a szokásos adventi kocsit, valamint újdonságként a széchenyihegyi váró adventi váróteremmé alakult át. Az állomáson azon kívül, hogy különböző díszítések voltak, melyek a karácsonyi hangulatot erősítették, még egy kalendárium is helyet kapott. Azok a szerencsés utasok akik az adott nap folyamán elsőként vettek jegyet az állomáson különböző nyereményeket nyerhettek. Volt ajándékcsomag, társasjáték, illetve tiszteletjegy is.

Járműparádét tartottak Csillebércen

A nemrégiben elkészült Csillebérc állomáson december utolsó napjain, pontosabban 28-án és 29-én járműparádét tartottak, ahol az érdeklődők megtekinthették kívülről és belülről is a gőzmozdonyokat, a 70 éves C50-est, a 60 éves MK49-est, a jövőre 50 éves MK45-öst, valamint a 120 éves aradi kocsit, vagyis a Bk 357-et. A rendezvényen ezen kívül a zenekar is adott egy koncertet, valamint különböző, vasúttal kapcsolatos előadásokat is hallgathattak az érdeklődők.

Ismételten 2 gőzösünk van

A járműparádé legnagyobb száma kétség kívül az volt, hogy ismét forgalomba állt a 490 039-es gőzmozdony, vagy ahogyan sokan ismerhetjük: Lajos bácsi is. Ebből adódóan oly sok idő után ismételten 2 üzemképes gőzmozdonyunk is van. A rendezvény folyamán Csillebérc és Széchenyihegy között a két gőzmozdony felváltva szállította az utasokat a nosztalgiavonat élén.

 

Mindezek után kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat számunkra 2023. Végezetül pedig szeretnék boldog újévet kívánni mindenkinek. Tartsatok velünk jövőre is, hiszen ismételten érdekes témákkal fogunk jelentkezni.

Pék-Molnár Ármin

Pajtás: 61. Tanfolyam, IV. Csoport
Ifivezető: 70., 71. Tanfolyam IX., VIII. Csoport