Cikkek Egyéb Érdekesség

5 szuper recept az ünnepi asztalra

Elérkezett a december, már lassan meggyújthatjuk az adventi koszorún a második gyertyát is. Közeleg a Télapó, Karácsony és az Újév is. Hihetetlenül gyorsan telik az idő, igaz?
Sok családnál vagy baráti társaságnál hagyomány, hogy egy meghitt vacsorával koronázzák meg ezt az ünnepet, ezért elhoztunk nektek 5 receptet, amit otthon is elkészíthettek, és büszkén tálalhatjátok az ünnepi asztalra.

 

1. (Csokis) zabpelyhes keksz

Ez a recept gyorsan elkészíthető, és még az ízesítése is személyre szabható: tej-és étcsokival vagy anélkül is nagyon finom.

Hozzávalók (6 adaghoz):

-125 g vaj (puha)
-125 g cukor
-1 db tojás
-1 teáskanál vaníliaaroma
-125 g zabpehely
-150 g finomliszt
-fél teáskanál sütőpor
-15 dkg csokoládé

Elkészítés:
(Ha rakunk bele, akkor 0. lépésként vágjátok a csokit körülbelül fél centis darabkákra.)
1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. A hozzávalókat összekeverjük, és teáskanálnyi halmokat rakunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A halmokat lelapítjuk a tenyerünkkel.
3. Hőlégkeveréses, 180°-ra előmelegített sütőben megsütjük a kekszeket. Süssük kb 15 percig, és kész is a finom zabpelyhes sütink, amit már tálalhatunk is!

 

2. Muffin

A jó öreg, mindenki által ismert muffin is helyet kapott a receptek között, mert egyszerű de nagyszerű! 🙂 Ha szeretnél egy kicsit elszakadni a megszokottól, használhatsz különböző alakú formákat, rakhatsz meggyet, csokidarabokat a tésztába vagy az elkészült sütit díszítheted cukormázzal, cukor szórással is.

Hozzávalók (4 adaghoz):
-25 dkg liszt
-fél teáskanál só
-3 teáskanál sütőpor
-2.5 dl tej
-1 db tojás
-10 dkg cukor
-0.6 dl olaj
-vaj (a formához)

Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban elkeverjük a tejet, a tojást és a cukrot, majd utána hozzáadjuk az olajat, és ezt is elkeverjük.
2. A nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz öntjük, és addig keverjük, amíg össze nem áll sűrű tésztává. Nem kell kidolgozni, nem kell vele foglalkozni, ha csomós a tészta. Attől egyszerű és tökéletes a muffin, hogy sütés közben majd “helyrejön”.
3. Tetszés szerint csokit és gyümölcsöt adunk hozzá, majd lazán elkeverjük. (Kb. 20 dkg-ot vesz fel ezekből ez a mennyiségű tészta.)
4. Kivajazzuk egy muffin sütőforma tetejét – erre azért van szükség, hogy a megemelkedő muffinokat könnyen ki tudjuk venni. Beletesszük a formába a muffin papírokat.
5. A tésztát a formákba kanalazzuk. Az amerikaiak ehhez általában fagyiskanalat használnak – egy muffin kb. egy kanál. Ez nagyjából 3 púpozott evőkanálnak felel meg. Elosztjuk a tésztát egyenletesen, kb. a forma 3/4-ig fog érni.
6. Sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, kivesszük és hagyjuk kihűlni.

3. Banánkenyér

Elég becsapós a nevében a “kenyér” szó mivel mindenki a hagyományos élesztős, fehér, pékséges változatra gondol, de a banánkenyér igazából egy édes sütemény, ami Amerikából indult.

Hozzávalók:
-3 db banán
-7.5 dkg vaj
-2 teáskanál sütőpor
-1 csipet só
-12 dkg cukor
-1 db tojás
-1 teáskanál vaníliakivonat
-19 dkg finom liszt
-1 evőkanál burgonyakeményítő
-2 evőkanál dióbél
-2 evőkanál étcsokoládé csepp

Elkészítés:
1. Vajjal kikenünk – vagy sütőpapírral kibélelünk – egy kb. 10×20 cm-es mélyebb sütőformát.
2. A banánokat egy tálba tesszük, és egy villával összetörjük, amíg teljesen folyós állagúak nem lesznek, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot, és alaposan elkeverjük.
3. Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport és a sót, majd a banános keverékre szitáljuk, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a diót és a csokoládét, és azán az egészet lazán átkeverjük.
4.  A tésztát sütőformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. egy 1 órán át sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percet a formában hűlni, majd kiborítjuk, egy rácsra helyezzük, és hagyjuk pihenni. A legjobb másnap felvágni, mert akkor nem morzsálódik annyira. Napokig friss marad!

4. Linzer

Hangzás alapján arra következtethetünk, hogy a Linzer egy osztrák sütemény, de ez esetben tévedünk, hiszen ez egy magyar különlegesség, amit Müller Antal alkotott meg a szabadságharcot követően. Sokféle változata elterjedt, de a legismertebb a lekváros kis kör vagy virág alakú fajta.

Hozzávalók (16 adaghoz):
-30 dkg liszt
-20 dkg vaj
-1 db tojássárgája
-10 dkg porcukor
-fél citrom reszelt héja
-1 db tojás a kenéshez
-lekvár vagy krém a töltelékhez (ízlés szerint)

Elkészítés:
1. A linzer karika elkészítéséhez a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk a tésztát és folpack-ba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
2. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és különböző formákat szaggatunk ki belőle. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk
3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a formákat, a lyukas közepűeket megkenjük tojással.
4.  A linzer karikákat 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután megsült, ízlés szerint lekvárral, krémmel megtöltjük.

5. Kókusz kocka 

A kókuszkocka népszerűségének titka valószínűleg a lágy piskóta, a csokoládé és a kókusz tökéletes triója. Vannak, akik csokis krémmel meg is töltik a kockákat, de ha kellően apróra vágjuk, a falatnyi kockákra jut elég csokiöntet és kókuszreszelék, hogy tökéletes desszertet kapjunk.

Hozzávalók (8 adaghoz):
A tésztához
-8 dkg vaj vagy margarin
-20 dkg porcukor
-2 db tojás
-1 evőkanál méz
-2 dl tej
-1.2 dkg sütőpor
-40 dkg liszt
A csokimázhoz:
-25 dkg vaj vagy margarin
-25 dkg cukor
-3 ek holland kakaópor
-1 dl tej
A beforgatáshoz:
-30 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A megolvasztott vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
2. Ezután hozzáadjuk amézet és a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet.
3. A masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 30*27 cm-es, magas falú tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb, 25 perc alatt világosra sütjük.
4.  A csokimáz hozzávalóit egy lábasba mérjük, és összefőzzük.                                                                                                                                                                                                                                                    5. Ha kihűlt a tészta, felkockázzuk. Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

Élményekkel teli sütést, az elkészült finomságokhoz pedig jó étvágyat kívánunk! 🙂 

Fehér Luca

Pajtás: 61. tanfolyam, XV. csoport
iFi: 70-71. tanfolyam IX. csoport