Érdekesség Kultúra

A Víz Világnapja 2017-ben

Március 22 immáron huszadik éve a víz világnapja. De miért is kell a víznek világnap?

Bizonyára te is hallottál már olyan dolgokról, mint a környezetszennyezés, globális felmelegedés, fenntartható fejlődés, satöbbi satöbbi.. Ezekhez kapcsolódik többek között egy igen nagy, az egész világot érintő (globális) probléma: az ivóvízhiány. Valószínűleg most téged nem érint közvetlenül ez, hiszen ha szomjas vagy misem természetesebb, mint a melletted lévő PET palackból inni pár kortyot. Sajnos, ez nem mindenhol van így, vannak a Földön olyan helyek, ahol az ívóvízért kilométereket kell gyalogolni:

A gond az, hogy annak ellenére, hogy az űrből nézve bolygónk egy kék massza benne néhány kis zöld folttal (FunFact: a Föld 70%-a víz, tudtad?) ezek nagy része óceán, azaz sósvíz. Ha voltál már tengerparton nyaralni, akkor tudhatod, hogy a sósvíz nem éppen arra jó, hogy csillapítsa a szomjadat (ha még nem, nyugodtan próbáld ki, hogy egy pohár vízbe teszel két kávéskanálnyi sót, felkevered és beleiszol – naugye, hogy nem valami jó?).
Inni márpedig mindenkinek kell, tehát logikus, hogy egy idő után, a most is kevés (ld. a képen) édesvíz el fog fogyni. Éppen ezért a jelenlegi államok és emberek egyik legfontosabb dolga, hogy ésszerűen használjuk fel azt a keveset amink van: próbáljunk meg valamit kifundálni arra, hogy a sok-sok szennyvizet költséghatékonyan megtisztítsuk és utána újra felhasználjuk.
Ezért, hogy ezt az óriási nagy problémát napirenden tartsák, hogy az emberek még véletlenül se feledkezzen meg róla találták ki a Víz Világnapját, népszerűsítve ezzel a takarékos vízfelhasználást.

Oké, oké de mit jelent ez a gyakorlatban?

Biztos te is hallottad már anyukádtól, hogy „ne folyasd feleslegesen a csapot fogmosás közben” vagy „ne töltsd meg a kádat, tusolj le inkább gyorsan”. Pontosan ezeket jelenti az ember mindennapi életében: a takarékoskodást a vízzel, amivel mindenki jól jár. És így, ha már kezdettől fogva, kis korodban, „kicsiben” hozzászoksz a víz spóroláshoz, ki tudja, talán te leszel a jövő vízgazdálkodási mérnöke.. 😉

Milyen programok vannak a Víz Világnapján?

Az idei év egyik legmenőbb programja a Kőbányai Víztározó látogatás. Lehetőség van arra, hogy az érdeklődők megtekintsék az egyik legrégebbi víztározót Magyarországon, ami ilyen csodásan szép (persze, leeresztették a vizet előtte):

 Bővebb infó: itt

A Víz Napja alkalmából rendeztek egy rajzpályázatot ovisoknak, ha érdekelne a pályaművek vagy szeretnél játszani egyet a rettentő izgalmas Víz Kvízzel, látogass el  a 2017-es Víz Világnapja honlapjára.

Címkék

Törölt felhasználó

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .