Egyéb Érdekesség Kultúra

Karácsonyi hagyományok a világ minden tájáról

„Ahány ház, annyi szokás”-tartja a mondás. A világ népessége már meghaladta a 8 milliárdot, és ahány népesség, vallás és kultúra van jelen a Földön, annyiféle szokás és hagyomány létezik egy-egy jeles napra. Mint ahogy nekünk is, a világ többi országának, népének is megvannak a maguk kis karácsonyi tradíciói, amit ilyenkor már nagyon várnak gyerekek, felnőttek egyaránt. Nézzünk ezek közül 5  különleges szokást a téli ünnepkörhöz kapcsolódóan.

1. OLASZORSZÁG

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást. Hozzájuk karácsony után, január 6-ra virradóra a jóságos boszorkány, a Befana érkezik, hogy a gondosan kikészített zoknikba a jóknak ajándékot, a rosszaknak pedig széndarabot vigyen. Ahogy Magyarországon a Mikulás, úgy Itáliában a Befana eredete a nagy többség számára ismeretlen. A vékony, öreg boszorkány szakadt ruhát, fekete sálat, kopott cipőt visel, haja ősz, szeme vörös, és tetőtől talpig korom borítja, mert a gyerekek házaiba a kéményen keresztül jut be, és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a gyerekeknek szánt ajándékát.

2. AUSZTRÁLIA

A világ másik felén Ausztráliában ugyanúgy megünneplik a karácsonyt, mint nálunk. Mivel ott ilyenkor nyár van, a szokások is kicsit mások. A lakosság ettől függetlenül megadja a módját az ünneplésnek: fát is díszítenek, bár arrafelé inkább a műfenyőt részesítik előnyben. A hagyomány szerint a Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza, de vannak helyek, ahol a Télapó szörfdeszkán érkezik. Már csak azért is, mert sok család a tengerparton tölti az ünnepet, náluk ugyanis a karácsonyi vacsora piknikezésből áll, vagy grillpartit rendeznek.

3. VENEZUELA

Venezuelában is nagy hagyománya van a karácsonyi templomba járásnak – az a mód viszont, ahogy az emberek eljutnak az istentiszteletre, egészen rendhagyó. A fővárosban, Caracasban szinte mindenki görkorcsolyával siklik a templomba. A szokás miatt a város számos útját már reggel 8 óra előtt lezárják a forgalom elől, hogy mindenki szabadon korizhasson az utakon.

4. ANGLIA

Az angolok már októberben elkezdenek készülni a karácsonyi ünnepekre. Kidíszítik otthonaikat, a bejárati ajtókat, ablakokat fenyőágakkal, dióval, mogyoróval, különféle díszekkel és szalagokkal dekorálják. November elejére már az utcák is fényárban úsznak. A fenyőfát is viszonylag hamar, november végén – december elején felállítják. A gyerekek zoknijukat akasztják ki, hogy Father Christmas (Karácsonyapó) ajándékokkal töltse meg. A szobába vagy az előszobába fagyöngyöt függesztenek. Aki pedig alatta áll, azt meg szabad csókolni. Karácsony délután beszédet mond az uralkodó a tévében. A vacsora sült pulyka, gyümölcsös pite, karácsonyi puding. Nagyobb partikon puncsot is kínálnak a vendégeknek.

5. JAPÁN

Japánban eredetileg nem is ünnep a karácsonyt, ám az országba látogató turisták miatt a közelmúltban egy igen fura szokás kezdett kialakulni. Még a ’70-es években, a KFC gyorsétteremláncnál vették észre, hogy ilyenkor a külföldiek eléggé ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi ételeikhez, mint például a pulykához. Ezért az étterem egyik kreatív marketingese kitalálta, hogy hirdessék meg a „Kentucky-t Karácsonyra!” akciót. A menü persze ilyenkor is sült csirke, ám pezsgőt is lehet hozzá rendelni. Az ötlet annyira elsöprő sikert aratott, hogy az ünnepek alatt az összes KFC tömve van, épp ezért ilyenkor előre asztalt kell foglalni.

Címkék

Fehér Luca

Pajtás: 61. tanfolyam, XV. csoport
iFi: 70-71. tanfolyam IX. csoport