Gyermekvasút Hírek Ifiképzés Vasúton

GYIK – Szolgálati rend a táborozás után

Bizonyára tudjátok, hogy megtörtént a 2023/24. tanév I. félévére a csoportok beosztása a szolgálatba. Ebben a cikkünkben már pár (elsőre szokatlan) információval találkozhattatok, amik után nem egy kérdés is felmerülhetett bennetek.

0. Mi a kiváltó ok?

Két betű: Cf. Augusztus 31-ig bezárólag megmarad a Cf menetrend, amelyben két vonat jár, hosszabb középállomási tartózkodási idővel, és az utolsó vonat is 17 órakor indul Hűvösvölgy állomásról és minden csoport szolgált benne a táborok alatt. Szeptember 1-től, hétköznapokon nem csak az iskola köszönt be, hanem a D menetrend is, miszerint visszaáll a reggeli 9:10-es indulás, és hogy mind a két vonat 4-4 kört megy.

1. Mikortól lesz megint a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között kísérés?

Augusztus 31-ig minden szolgálat reggelén egységesen 7 órakor lesz a találkozó a Gyermekvasutas Otthonban, az elköszönés pedig 19 órakor ugyanott. Így fel- és lekísérés csak szeptember 1-től lesz.

2. A 129/120 vonatokon is gyermek vonatkísérő lesz?

Mint már említettem a Cf menetrend azzal is jár, hogy a 100-as szerlvény 5 kört megy, és igen, a menetrendváltás végéig az utolsó fordulóban is gyermekek lesznek. Az utolsó vonat 18:42-kor érkezik le Hűvösvölgy állomásra, így előfordulhat, hogy páran 19 óra után végeznek.

3. Meddig lesz póló, és mikor tér vissza az ing?

Augusztusban még a táborból ismerős pólóban fognak szolgálni a csoportok. A fehér ing majd csak szeptember 1-től tér vissza. Kérjük, ennek meglétére fokozott figyelmet fordítsatok!

4. Na és a szoknya?!

A hideg idő beálltáig a lányok továbbra is szoknyában látják el a szolgálatot. Így egyik lány se felejtse el berakni a fekete zokni mellett a fehér térdzoknit (esetleg a fázósak fehér vagy átlátszó harisnyát).

5. Meddig kell bemutatni az évvégi bizonyítványt?

Aki még valamilyen okból kifolyólag még nem mutatta be a 2022/23-as tanévhez tartozó évvégi bizonyítványát, ő ezt szeptember 30-ig tudja megtenni a nevelőnél, vagy csoportvezetőségnél digitális formában. (Az intézmény nevének minden esetben látszódnia kell.)

Aki ezt elmulasztja, és következő szolgálat alkalmával sem tudja bemutatni, ő nem osztható be (még otthonügyeletesnek sem)!

6. Meddig állhatnak szolgálatba a 8.-os pajtások?

Akik a 2022/23. tanévben 8. osztályt végeztek, az ők pajtás státusza augusztus 25-én (pénteken), a Ballagás napján szűnik meg. Mivel a megelőző napon hagyományosan ifik látják el a szolgálatot, így augusztus 23. a nap, amikor utoljára jöhetnek szolgálni.

7. Mit lehet tudni a 2023/24. tanév ifiképzéséről?

A vezetői képességekkel rendelkező gyermekvasutasok nyolcadikos korukban jelentkezhetnek az ifivezető-képzésre, ahol már a kisebb társaikkal történő foglalkozásra, a közösség irányítására és fejlesztésére, a szolgálatok és a tanfolyamok megszervezésére, a gyermekek felügyeletének ellátására, különböző programok szervezésére készítjük fel őket.

A Gyermekvasút minden tanévben a 8. évfolyamot kezdő pajtásoknak ifiképzésre, a 9. (vagy annak megfelelő) évfolyamot kezdő, már a vasútról elballagott pajtásoknak pót-ifiképzésre felvételt hirdet. (A képzés együtt zajlik, csak a résztvevők megnevezése más.)

A 2023/24. tanévre vonatkozó Tájékoztatóját és Követelményrendszerét 2023 szeptembere folyamán fogjuk közzétenni a sihuhu.com oldalán!

Előljáróban viszont fontos tudni 2 teendőről:

a) A felvétel egyik fontos követelménye, hogy a jelenkező az előző vizsgaidőszakban Kiválóan megfelelt minősítésű vizsgával rendelkezzen. A javításhoz jelentkezéshez kötött pótalkalmakat hirdettünk, részletek az alábbi cikkben.

b) Nem szabad megfeledkezni a 2022/23. tanév évvégi bizonyítvány bemutatásáról sem. Ugyan, ennek a határideje szeptember 30. (ahogy fent is lehetett olvasni), de ennek meglétét már a felvételkor is ellenőrzik!

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. csoport
Ifiképzés