Kultúra

Megújul a Széll Kálmán tér

Az új Széll Kálmán tér látványterve
A jelenlegi 59-es és 61-es, a jövőbeli 18-as és 56-os villamosok megállóhelye
„6:30 Széll Kálmán tér”. A híres mondat, amit ha álmunkból felébresztenek, akkor is tudjuk. Ebből is következik, hogy a régen az orosz fővárosról elnevezett teret úgy ismerjük, mint egy sík aszfalt részt melyen még valami szökőkút szerű izé is van, villamosokkal körülvéve. De vajon ez megváltozhat? Ugyanis a tér végre valahára új külsőt kaphat.

A BKK kijelentette, hogy akadt támogatási összeg ennek a térnek a felújítására, melyet még idén nyáron el is kezdenék. A tér teljesen új arcot kap, sokkal modernebb, zöldebb és emberközelibb lesz, mint amilyen most. A metrólejáró épületéből eltűnik a csúcskategóriás GSM bolt, valamint Budapest legforgalmasabb könyvesboltja is (helyenként túlzások lehetnek!). És sajnos az egyetlen ülőhelyet szolgáló fotókészítő gép is a bontóba kerülhet :(. A tér külső járófelületén rejtett LED-csíkok lesznek elhelyezve, ami nagyon királyul néz ki este, de elsősorban a tájékozódást fogja segíteni (azt, hogy hogyan, nem tudom). A villamospályák a tervek szerint nem lesznek áthelyezve, de minden megálló fölé tető kerül. Így megszűnik az újságos bódé teteje, valamint a Fornetti is lehúzhatja a rolót :(.

Olyan pontja is van a tervezetnek, mely szerint egy bizonyos részt elkerítenek a térrészből azzal a céllal, hogy ha esetleg a fogaskerekűt meghosszabbítják idáig, kialakítható legyen egy végállomás (vagyis szerintem még jó pár év múlva és elég fura lenne).

Így egy teljesen új teret kaphatunk vissza a jövő év (de melyik?) folyamán. Ha mindez megvalósul, akkor az esetleges új villamosokkal együtt az arra utazók lehet, hogy egy másik országban érezhetik magukat. Az is előfordulhat, hogy a tér felújítása miatt új találkozó hely lesz kijelölve a szolgálatos csoportoknak.

 Ha netán nem elég ez a pár kép, szabadon bebarangolhatod egy program segítségével az új teret, melyet itt: http://www.bkk.hu/fejleszteseink/szellkalmanter/ tudsz letölteni. Ezen az oldalon a projekt részleteit is megtalálod.

X&R

(forrás: BKK)

Tóth Alexander

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .