Egyéb

Olvasmány, de nem kötelező

Az arany iránytű

Most, hogy eljött a tél, és az időjárás miatt már kevesebb lehetőségünk van kimenni sportolni, kirándulni, egészen más dolgokkal is el tudod tölteni az idődet. Itt persze nem arra gondolok, hogy elő a WoW-val, Cod-dal, hanem valami egészen másra: az olvasásra.

Miért jó olvasni?

Ez ugye a Mi a menő? cikk, és sokakban felmerülhetett, hogy „Olvasni? De hát az tök gáz!”. El kell árulnom, hogy ez az egyik legnagyobb tévhit, és általában azok terjesztik, akik még soha életükben nem bírtak végigolvasni egy könyvet sem (pedig az, hogy valaki tudjon olvasni, az az élet minden területén, szakmájában alapvető elvárás). Egyáltalán nem kell szégyellned magad, ha előveszel egy könyvet, sőt, büszke is lehetsz magadra, ha ezzel töltöd az időd (pölö valóságshownak nevezett állatkerti bemutatók bambulása helyett). Az olvasás fejleszti a szókincsedet, könnyebben tudsz szöveget értelmezni, írni és fogalmazni. Ezen kívül egy egyedül saját magad által lefestett világba röpít el, ahol a fantáziádnak még a véges oldalszámok sem szabnak határt.

Mit olvassak?

Ezt a cikket azért írom, mert szeretnék bemutatni, ajánlani néhány kevésbé közismert, ám jó és elismert könyvet. Persze az alapok (Harry Potter, Gyűrűk ura) mindig kéznél vannak, de érdemes néhány olyan könyvre (sorozatra) figyelmet szánni, amelyek nem olyan híresek, de azok lehetnének. Ezek elsősorban mindkét nem számára érdekesek lesznek, tehát nem alapvetően fiús vagy lányos történetek.

Gergő – sorozat

Gergő könyvekBöszörményi Gyula egyik rendkívül elismert sorozata, melynek főszereplője Gergő, az ifjú sámán. A Harry Potterhez hasonló, de nem koppintás (sőt). Gergő sokáig nem akarja elfogadni, hogy varázsereje van és nem hisz az ilyen „babonákban”, de idővel meggondolja magát, kitanulja a sámániskolát, izgalmas kalandokon megy keresztül, néhányszor megmenti a világot, és felnőtté válik. A történet másik szálán húga, Zsófi is hasonló megpróbáltatásokon megy keresztül, viszont mindketten megélik a mi mindennapi gondjainkat is. Böszörményi Gyula egy rendkívül eredeti, meseszerű, sokrétű és minden részletében kidolgozott világot teremt számunkra. Egyik legfigyelemreméltóbb erénye, hogy a könyv varázstörténetét az ősi magyar hitvilágba helyezi, és a 21. században játszódó sztorival együtt jól értelmezhetővé válik ennek a kettőnek a kapcsolata. Mindenki számára csak ajánlani, tudom, tíz kötetes önfeledt szórakozás vár.

A Szirt krónikái

A Szirt krónikáiPaul Stewart és Chris Riddell könyvsorozata egy fiú életét mutatja be, attól kezdve, hogy felnő Erdőmélyében, majd miután megtudja, hogy az őt felnevelő fatrollok nem az igazi szülei, elindul, hogy megtalálja az apját. Útjai során olyan lényekkel is megismerkedik, mint a mohamedve, és olyan kalandokat is átélhet, mint megszökni egy hárpiatrog odújából, és miután találkozik apjával és eljut Mennykőváradra a felleghajózás csínját-bínját is megtanulja. Ágost eddig három kötetben megjelent kalandjai egy sokszínű és végsőkig eredeti helyen, a Szirten játszódnak, és biztos vagyok benne, hogy ez a meseszerű és gyönyörűen illusztrált hely mindenkit magával ragad.

Az Arany iránytű (Az úr sötét anyagai – sorozat)

Az arany iránytűGondolom a filmet már sokan láttátok, de éppen ezért is ajánlom mindenkinek ezeket a könyveket: nincs is jobb, mint egy gyengébb film után elolvasni, hogy, hogyan is gondolta igazából a történet megalkotója. Az első kötet főszereplője, Lyra egy mindenre elszánt, vakmerő lány, aki kódfejtője, az arany iránytű, daimónja (segítő állata) Pantalaimon és barátai segítségével igyekszik segíteni másokon, legyen az gyerekek kiszabadítása egy kíséreti laborból, vagy akár rossz-szándékú emberek terveinek megakadályozása. A második kötetben Will, egy új főszereplő kerül elő, aki titokzatos késével kapukat képes vágni világok között. Lyrával kapcsolódva történetük is összefonódik, a harmadik kötetre pedig kiderül, mi lesz a harc végkimenetele, melynek szereplői többek között ég és föld, jó és rossz emberek, angyalok, óriás jegesmedvék, boszorkányok, fantomok és szitakötőlovasok

Vigyázat! Az olvasás azon kevés dolog közé tartozik, ami egyáltalán nem káros, de komoly függőséget okozhat! 🙂

Töltsétek az időtöket értelmesen, szórakozzatok, érezzétek jól magatokat!

Mindenkinek szép telet, kellemes ünnepeket és jó olvasást kívánok! 🙂

Üdv: Fenyő

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .