Szakmai

BDa-w – A hírös kecskeméti kocsik érkezése

Két évvel ezelőtt állt le a forgalom a MÁV kecskeméti és nyírvidéki kisvasútjain, amint arról 2009-2010-es cikkeinkben beszámoltunk. December 9-én, éppen a hűvösvölgyi Delta napjának reggelén két poggyászteres személykocsi érkezett a Gyermekvasútra Kecskemétről.

Nem először fordul elő a Gyermekvasút történetében, hogy a MÁV egy másik keskenynyomközű vasútjától annak bezárása után járműveket kap. Így volt ez 1992 után a szobi kisvasúttal is: onnan Uba típusú kőszállító kocsikat kaptunk (ilyen kocsikkal végzik jelenleg Debrecenben a Zsuzsi vasút felújítását). Személykocsikat nem, mivel a Szobi Gazdasági Vasút 2008-as újraindítása előtt közforgalmú személyszállításra nem volt megnyitva. Viszont a Kecskeméti Kisvasúton régóta jelentős volt a személyszállítás, sőt a ‘90-es évek közepétől csak személyvonatok közlekedtek. A Kiskunság falvainak és tanyavilágának lakosai sokáig leginkább terményeik (zöldség, gyümölcs, baromfi stb.) piacra szállításához használták a kisvasutat, ezek szállításához volt szükség a poggyászteres kocsikra. A kisvasút hanyatlásával, az árufuvarozás csökkenésével a poggyásztér egyre inkább fölöslegessé vált, alkalmanként – pl. 2009. szeptemberi osztálykirándulásunkon – jobb lett volna, ha inkább több ülőhely van a vonat egyetlen kocsiján, mintsem szabad poggyásztér.

Az utolsó vonat. Vagy mégsem?
Az utolsó vonat. Vagy mégsem?

Az utolsó kecskeméti vonat Törökfái elágazóállomáson (8 km-re Kecskemét KK, 46-ra Kiskőrös és 44-re Kiskunmajsa végállomástól). Vagy ez mégsem volt teljesen az utolsó? A kisvasútbarátok folyamatosan küzdenek a kecskeméti és a nyírvidéki kisvasút feltámasztásáért, és ahogy lehet, megtartják a kisvasúti napokat is, például idén augusztusban Kecskeméten így:

,,A 2009. december 12. óta tetszhalott kisvasút barátait 10.00-tól várjuk Kecskemét KK állomáson. A találkozó célja nem csak a megemlékezés, (de a fényképeket, vasúttörténeti anyagokat, relikviákat ne felejtsétek otthon!) hanem gondolkodás a jövőbeni újraélesztés, ha megváltozott üzemrenddel és funkcióval is, lehetséges esélyeiről, és a tennivalókról. Lehetőség lesz hajtányozásra a végállomáson és egy rövidebb úton a vonalon.” (A kép és az idézet forrása: kisvasut.hu)

Még egy kép a kisvasut.hu-ról: csúcsforgalom Kecskemét KK állomáson, csupa BDa-w kocsival. Az Mk48 2008-as Kiskunmajsáról érkezett, a középső vágányon álló szerelvény indulásra vár Kiskőrös felé. (Az utolsó években mindkét vonalon 3 vonatpár közlekedett.)
Még egy kép a kisvasut.hu-ról: csúcsforgalom Kecskemét KK állomáson, csupa BDa-w kocsival. Az Mk48 2008-as Kiskunmajsáról érkezett, a középső vágányon álló szerelvény indulásra vár Kiskőrös felé. (Az utolsó években mindkét vonalon 3 vonatpár közlekedett.)


Ez pedig már a hűvösvölgyi átrakóvágány: kötéllel húzza a remotorizálásból (Szombathelyről) frissen érkezett Mk45-2004-es mozdony a kecskeméti kocsit december 9-én hajnalban. Eláruljuk, hogy a gép végleges festése másmilyen lesz (talán a cikk megjelenésének idejére már el is készült). Fotó: Vukov Andi.
Ez pedig már a hűvösvölgyi átrakóvágány: kötéllel húzza a remotorizálásból (Szombathelyről) frissen érkezett Mk45-2004-es mozdony a kecskeméti kocsit december 9-én hajnalban. Eláruljuk, hogy a gép végleges festése másmilyen lesz (talán a cikk megjelenésének idejére már el is készült). Fotó: Vukov Andrea.

A  kocsik 1958-ban készültek a MÁV Debreceni Járműjavítójában, eredetileg Bax sorozatjellel, ám eltértek a Gyermekvasúton megtalálható Bax kocsiktól (ilyen pl. a tárgyalókocsi). Mivel hosszú utakra, hivatásforgalomban – csak ritkán turisztikai céllal – használták őket, WC, kézmosó és vonatvezetői asztalka is található bennük. A kocsikat 80 km/ó maximális sebességre tervezték és 60 km/ó engedélyezett maximális sebességgel bocsátották forgalomba őket. Ugyanakkor Kecskeméten a pályasebesség csak 40 km/ó volt és a pálya állapotának romlása miatt 2009-re a kiskunmajsai vonalon nem maradt 30 km/óránál nagyobb sebességgel járható vonalszakasz.

1970-ben szintén Debrecenben építették át a Bax kocsik egy részét poggyászteressé, addig mindkét felük fapados utastér volt. Ekkor kapták a BDax sorozatjelzést, és először a sárospataki (hegyközi) kisvasúton állították őket forgalomba. (A D jel a poggyásztérre utal, ami eredetileg megegyezett a negyedosztállyal, vagyis az ülőhely nélküli, de személyszállításra alkalmas szakasszal.) Sorozatjelük ma, a kisvasúti kocsik betűjelzéseinek egységesítése után BDa-w.

Forgalomba állítás Hűvösvölgyben

A Gyermekvasút régóta akar nagyobb mennyiségű kerékpár és babakocsi szállítására valamint kerekesszék fuvarozására alkalmas kocsikat közlekedtetni, ebből a célból szerezték most be a kocsikat. Most felújítják a fűtőházban, és szeretnék a Gyermekvasút napján már közlekedtetni őket. A kerekesszékesek felszállásának lehetővé tételére a poggyászteres oldalon rámpákat, a bicikliknek akasztókat szerelnek be. A WC-t a rövid állomásközök és turisztikai okok miatt megszüntetik, viszont megtartják a kézmosót, így pelenkázási lehetőség is lesz a kocsikban. Fapadokkal helyettesítik a vonatvezetői asztalkát, a MÁV-os kisvasutakra jellemző (a Bhv-nál világosabb) kék színüket csak egy vékony csíkban hagyják meg, felette fehér, alatta vörös, vagyis a többi személykocsinkéhoz hasonló lesz a színük. Szintén felújítják a belső falakat, átépítik a nálunk használatosra a kocsikapcsoló berendezést. Megmarad a kocsik végén az átjárási lehetőség a következő kocsiba, sőt a kocsik túloldalán is új ablakot nyitnak, hogy a mozdonyból a kocsik belseje látható legyen. A Gyermekvasút többi járművének megfelelő átmenő légféket és világítási rendszert szerelnek a két kocsiba, viszont megtartják a kályhát. A kocsik télen is használhatók lesznek, a menetrendben a mozgássérült- és kerékpárszállítást külön föl fogják tüntetni a vonatoknál. Csúszásmentes padlót alakítanak ki, a kocsik végén található ajtókat viszont változatlanul hagyják, és a padozaton is csak felújítást végeznek.

Reméljük, hogy ezzel a fejlesztéssel növekszik forgalmunk, korszerűsödik vasutunk, és azt is, hogy egyszer látunk még ilyen – vagy akár másfajta – kocsikat közlekedni Kecskeméten is!

A kép forrása és további információk a kocsikról: www.gyermekvasut.hu.

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .