Egyéb

Modern Táncok

jumpstyle

Sziasztok, ismét jelentkezik a Mi a Menő?-rovat. Ebben a cikkben be szeretnék mutatni nektek párat az általam legmenőbbnek tartott, napjainkban népszerű táncok közül! Mutatok videókat, amikben megnézhetitek az adott stílust, és ahol van, ott olyan videót is ajánlok, amiben az alapokat megtanulhatjátok. Mindegyik fajta egyben zenei stílus is és általában erre a stílusra szokták táncolni. Jó szórakozást!

Jumpstyle

JumpstyleEnnek a stílusnak a kialakulását 2002 körül szokták meghatározni. A Jumpstyle zene gyors basszusból és ritmusos magas hangokból áll. Jellemzően a refrének nagyon dallamosak. Erre a zenére találtak ki belga fiatalok egy táncot, ami gyors ugrásukból, látványos rúgásokból és forgásokból, valamint lábváltásokból áll. Egyedül is el lehet vele szórakozni, de akár szinkronban mással is megtanulhattok koreográfiát. Belgiumban és Hollandiában bajnokságokat is rendeznek. Napjaink előadói közül Manian, a Scooter és az Italobrothers is népszerűsíti. (Lásd még: Patrick Jumpen, Project One, Headhunters stb.)

Jumpstyle tánc:

Jumpstyle tanító videó (magyar!):

Shuffle

Shuffle„Everyday I’m shufflein’” Ez jön már ki mindenki könyökén és szerintem legtöbben már láttak shuffle táncot. A shuffle első ránézésre csak csoszogásnak tűnhet, de ha kicsit jobban megnézed, tátva marad a szád 🙂 A 2000 körül Melbourne (Ausztrália) városban kialakult stílusra sok forgás, talajon való csúszás és lépés, valamint a leghíresebb, a Running Man lépés jellemző (miközben úgy tűnik, hogy egy helyben jársz, össze-vissza, előre-hátra mozogsz. Néhány olyan országban, ahol elterjedtebb ez a tánc, vannak kifejezetten erre épült, síkos aszfaltú Shuffle Parkok, ahova bárki lemehet gyakorolni. A leghíresebb előadó aki népszerűsíti az LMFAO, akik szinte minden videójukban Shuffle-öznek. (Lásd még: The Prophet, Technoboy, Wildstylez) (Ha van kedved, kérd meg Gubis Bencét, hogy shuffle-özzön neked 🙂 )

Shuffle tánc:

Shuffle tanító videó (angol):

DnB

Drum&Bass1989 körül kezdett el két DJ, Grooverider és Fabio a Londoni klubokban a korábbi techo számokat felgyorsítva és néha át is ütemezve új zenét alkotni: ebből lett a Dnb, vagyis a Drum and Bass. Ahogy az eddig említett stílosoknak is, a DnB-nek is több alfaja van: van, amelyik gyorsabb, keményebb zenét tartalmaz, és van egész könnyed, dallamos változata is. Szinte nincsenek is alaplépései, mint a Shuffle-nek vagy a Jumpstyle-nak, mindenki úgy válogathat kedvenc mozdulatai közül, ahogy neki jól esik. A legtöbb mozdulat ugrásokból, apró rúgásokból, boka-, lábujj-, sarokérintésekből áll, és kicsit a szteppre hajaz, modern köntösben. (Lásd még: Gorillaz, Pendulum, Sub Zero)

DnB tánc:

DnB tanító videó (szöveg nélkül):

Remélem, tetszett a cikkem, mindenkinek boldog új évet, jó rugdosást, csoszogást és ugrálást kívánok! 🙂

 

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .