Cikkek Ti írtátok

Ti Írtátok: "Hétvégi kirándulás"

Biztos, hogy mindenkinek megfordult már a fejében, hogy a vasárnap délutáni otthon tespedés helyett kicsit kimozduljon. Na de hova? A Budai-hegységet már biztosan mindenki jól ismeri, ezért egy másik túrahelyszínt ajánlok a figyelmetekbe, ami a Börzsönyben található: Gyadai Tanösvény.

A nevét egy régen létezett faluról, Gyadáról kapta, ami a városiasodás miatt elnéptelenedett, és teljesen eltűnt. Az útvonal a váci Naszály-hegység lábánál fut, és a környék természeti érdekességeivel ismertet meg minket. A kiindulópont Katalinpusztán található, ide könnyen eljuthatunk autóval az M2-es autópályán vagy tömegközlekedéssel is: az Újpest-Városkaputól induló távolsági busszal. A kiindulópontra egy természetvédelmi komplexumot építettek egy uniós pályázat keretében, itt játszótér és oktatási központ található.

A tanösvény bejárata után egy emelkedőn kell felküzdenünk magunkat, de ne féljünk, a túrának ez a legnehezebb része. A pontok között szép tájakat érintünk, nagyon változatos terepen haladhatunk. Átmegyünk dombos-völgyes helyeken, de hosszú réteket is keresztezünk. A mezőt elhagyva egy mocsaras részre érkezünk, itt először fapallókon tudunk menni, majd a rét ismételt keresztezése után cölöpökön egyensúlyozhatunk a mocsár felett. Majd ismét fapallók következnek, és egy billegő híd, amivel könnyen leküzdhetjük a pallósor szintkülönbségét. A hídra ráállunk, majd átmegyünk a másik felére, és lesüllyed a szomszéd farakás szintjéig. Ám tartogat még meglepetéseket az útvonal. Nemsokára érintjük Gyadát, az elnéptelenedett falut. Semmi sincs a helyén, csupán egy rét és nagy üresség. Ezután ismét bemegyünk az erdőbe és rövid séta után egy olyan helyre érkezünk, ahol a fákra különböző típusú madárodúk vannak felaggatva. Mindegyiknek van egy leírása, hogy milyen állatok laknak benne és mikor érdemes kitenni. Ám még mindig nincs vége! Nemsokára egy kb. 10 méter hosszú függőhídon kell áthaladnunk. Persze a kevésbé bátrak használhatják a völgyön átívelő lépcsősort, de sokkal nagyobb élmény átmenni ezen a nem mindennapi hídon. A végén egy tábla hívja fel a figyelmünket arra, hogy tartsunk ki, mert nincs már sok hátra. A maradék út megtétele alatt ismét érdekességeket tudhatunk meg az erdészettel kapcsolatban, majd visszatérve a kiindulási emelkedőhöz (itt lejtő), megérkezünk a természetvédelmi komplexumhoz. A túra hossza 5 km, amit kb. 2,5 óra alatt tehetünk meg. Túránk végén javaslom, hogy tekintsünk be az ajándékboltba, itt különböző kézműves termékeket vásárolhatunk meg.

Összefoglalva tehát mindenkinek ajánlom a hétvégi kimozdulást, az egészség megőrzése, valamint a szabadidő hasznos eltöltése érdekében.

Nagy András Zalán XIV.

Címkék

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .