Cikkek Szakmai

Ismét pályán a 490,056!

Miközben a Gyermekvasút apraja-nagyja a középdöntő eredményhirdetését várta a képernyők előtt, a fűtőházban egész más volt az izgalom apropója, ugyanis hazaérkezett istvántelki nagyjavításából a 490,056-os pályaszámú gőzmozdony. A mozdony április 27-én futotta első körét a Gyermekvasút vonalán, a terhelés próba során. Sajnos néhány probléma becsúszott a próbába (értesüléseink szerint felfele „L” állomásra érve elfogyott a víz, „A” állomáson pedig a szén bizonyult kevésnek), de ezeket a Gyermekvasút dolgozói hamar elhárították. Lesifotósaink természetesen a Hűvösvölgyben várták a különleges szerelvényt és lencséjük rögzítette az első hűvösvölgyi indulást is! Ha saját szemetekkel is szeretnétek látni az megújult mozdonyt, látogassatok el a Gépészeti nyílt napokra a hétvégén!

 

 

490,056 pályaszámú gőzmozdony rövid története

A 490,056 pályaszámú mozdonyt 1950-ben gyártották. Egyike volt az utolsó, Magyarországon épített gőzmozdonyoknak. Eredetileg Jugoszlávia részére készült. Az üzlet meghiúsulása miatt Magyarországon maradt. A Magyar Államvasutak tulajdonába került. A mozdonyt először a MÁV által üzemeltetett egykori békéscsabai keskenynyomközű hálózaton állították forgalomba. A dél-alföldi hálózat felszámolása után a MÁV Gazdasági Vasutak Igazgatósága állományába került. A Szobi Gazdasági Vasútra helyezték át. Évtizedeken keresztül a kőbányában végzett mozgásoknál tolatómozdonyként, valamint tehervonatok továbbítására alkalmazták. Az időközben beszerzett Mk48 sorozatú dízelmozdonyok azonban ezen a vonalon is felváltották a gőzmozdonyokat.

Gőzvontatású nosztalgiavonat Hárs-hegy állomáson

1985-ben a mozdony a Magyar Államvasutak egy másik gazdasági vasútjához, a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúthoz került. 1986-tól nyaranta naponta menetrendszerinti nosztalgiavonatokat, valamint különvonatokat továbbított.

A Gyermekvasútra való kerülése után, 2000 decemberében a mozdonyon kisebb átalakításokat végeztek. Megújult a mozdony kéménye és világító berendezései.

A kéménybe épített szikrafogók – amelyek a kipattanó szikrák visszatartására szolgálnak – átalakítása és bővítése is a hűvösvölgyi fűtőházban történt 2001 januárjában.

2001 októberében a mozdonyt a korábbi zöld színéről ismét fekete színűre festették. A díszlécek piros színűek lettek. Magyarországon zöld színűre csak az egykori Déli Vaspályatársaság állományában lévő gőzmozdonyokat festették. A MÁV gőzmozdonyai – így eredetileg a 490,056 pályaszámú mozdony is – fekete színűek voltak.

A gőzmozdonyon 2002 első felében jelentős korszerűsítést hajtottak végre: a mozdonyon kiépítették a légfékezéssel történő közlekedéshez szükséges berendezéseket.

A mozdony történetének forrása: gyermekvasut.hu

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

1 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .