Egyéb

Napszemüvegleső

Eljött a tavasz!

A naptári tavasz után beköszöntött az igazi szép idő, amikor már nyugodtan kimerészkedhetünk rövidnadrágban és még a hűvösebb reggel is bőven elviselhető pulcsiban. Mostantól egyre több időt tölthetünk kint a szabadban, legyen az bármilyen időtöltés. Hétágra süt a nap, igaz, ez veszélyeket is hordoz magában. Ebben a cikkben ezekről, és arról fogok írni, hogy mit tehetünk ellene.

Az UV sugárzás és veszélyei

Az ibolyán túli vagy ultraibolya sugárzás, röviden UV a látható fény és a röntgensugár közötti tartományba eső elektromágneses sugárzás. 1801 óta ismert és több típusa is van: Az UV-A, UV-B és UV-C sugárzás. Ezek közül csak az UV-A sugárzás kifejezetten veszélyes. A bőrre öregítő hatással lehet, illetve bőrrák képződését segíti elő és minden bőrtípusra másképp hat. Az UV-sugárzás a szemre is rossz hatással van, a szem szinte minden részének ártani tud.

A szem védelme

A bőrt egyértelműen naptejjel védhetjük legkönnyebben, de a szemünket nem tudjuk bekenni vele. A legelterjedtebb védekezés a napszemüveg használata. A napszemüveg lencséje kiszűri a káros sugárzásokat, megvédve ez által a szemedet. A legtöbb országban csak olyan napszemüveg árusítható, ami megfelel bizonyos előírásoknak, vagyis elegendő százalékát szűri ki a káros sugárzásoknak. Minden napszemüvegen egy címkét kell találnod erről. Minél erősebb fényre mész, annál sötétebb napszemüveglencse ajánlott.

Stílusok

A napszemüvegek nem csak egészség, hanem divat és stílus szempontjából is fontos szerepet játszanak. Bemutatok nektek párat a temérdek napszemüveg fajta közül.

Retro:

Retro

Pilóta:

Pilóta

Szögletes:

Szögletes

Óriás lencsék:

Óriás lencse

Maszk:

Maszk

Macskaszem:

Macskaszem

 

 

 

 

 

John Lennon:

John Lennon

 

Remélem tetszett az összeállítás, szép napokat mindenkinek! Mosolygó arc

Üdv: Fenyő

Címkék

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .