Kultúra

Beszéltél ma már a Google-lal?

A Google a mai naptól újabb 13 nyelven tette elérhetővé a hang alapú kereséseket, köztük magyar nyelven is.  Az android 2.2-es (vagy annál frissebb rendszerű) okostelefonnal rendelkezőknek még frissíteniük sem kell az alkalmazást, csupán az első hang alapú keresésnél, a mikrofonra kattintás után a magyar nyelvre kell pipálnia. A régebbi androidosoknak sem kell tovább gépelni, nekik annyi teendőjük van csak, hogy a „Google Play”-ről letöltik a „Voice Search” alkalmazást.

 

A keresésen felül az új alkalmazás segítségével nemcsak az interneten keresgélhetünk, hanem jegyzeteket, emaileket, sms-eket is diktálhatunk magyarul a telefonunknak. Sőt a GTalk alkalmazásban is lelkesen gépel helyettünk a telefonunk.

A Google már hosszú ideje foglalkozik a beszédfelismerés kérdésével. Amikor egy teljesen új nyelvet tanítanak neki felvesznek több százezer szót néhány önkéntessel, akik anyanyelvi szinten beszélik az adott nyelvet. Ezek után a rendszer következtet a hasonló szavak kiejtésére, ezen felóül rögzítik a felhasználók által kiejtett szavakat és az azokhoz választott szavakat, így bővítve a nyelv szókincsét.

Ám üröm az örömben, hogy az iOs és Windows operációs rendszerek alatt jelenleg még nem elérhető a magyar nyelvű, hangos keresés.

Címkék

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .